Thursday, December 17, 2009

SELAMAT MENYAMBUT MA'AL HIJRAH 1431


Semoga tahun baru ini menjanjikan sesuatu yang baik dan positif......


Assalamualaikum WRT & Salam Rakan Muda,

Selamat Menyambut Ma'al Hijrah 1431. Ma'al Hijrah atau Awal Muharram merupakan petanda bahawa kita memasuki tahun hijrah yang baru mengikut kalendar Islam. KRMB mendoakan semoga tahun hijrah yang baru ini akan membawa seribu keberkatan, kebahagiaan dan kesempurnaan dalam kehidupan kita.


Sejarah Ringkas Hijrah

UMUMNYA hijrah bermaksud berpindah dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Penghijrahan komuniti Muslim pada zaman Rasulullah SAW berlaku sebanyak tiga kali. Pertama, hijrah ke Habsyah pada 615 Masihi, kedua juga ke Habsyah pada 617 Masihi dan ketiga ialah hijrah Rasul SAW ke Yathrib pada 622 masihi. Mengenai hijrah ke Yathrib, Rasulullah SAW ada menceritakan dalam hadisnya yang bermaksud: “Aku melihat dalam tidurku aku berhijrah dari Makkah ke satu tanah yang banyak pokok kurma. Pada mulanya aku menyangka Yamamah atau Hajar, rupa-rupanya ia adalah Madinah, iaitu Yathrib.” – (Hadis riwayat Bukhari)

Pada peringkat awal, Rasulullah hanya memperkenalkan Islam kepada sahabat terdekat dan ahli keluarga baginda. Apabila baginda menerima perintah daripada Allah SWT supaya berdakwah secara terbuka, baginda segera akur.Baginda mengumpul beberapa pengikut di Makkah. Begitupun, kumpulan kecil Muslim itu terdedah kepada maut berikutan ancaman daripada kaum kafir, terutama bangsa Quraish, yang menyeksa mereka dengan teruk. Bagi mengelakkan ancaman itu, Rasulullah SAW mengarahkan pengikutnya supaya keluar dari Makkah secara senyap-senyap ke Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib).

Satu hari pada tahun 622M, iaitu kira-kira 12 tahun selepas berdakwah di Makkah, Rasulullah SAW diberitahu kaum kafirun Makkah merancang membunuh baginda untuk memusnahkan Islam. Malah penduduk Madinah yang baru memeluk Islam juga gembira dapat bertemu Rasulullah (SAW). Jelaslah, sebelum tibanya Rasulullah di Madinah, Islam semakin kukuh di tempat baru itu, sesuatu yang tidak berlaku ketika berada di Makkah. Maka pada hari Isnin 8 Rabiulawal bersamaan 20 September 622M, Rasulullah (SAW) akhirnya tiba di Quba, sempadan Madinah dan benar-benar masuk ke Kota Madinah pada 12 Rabiulawal, hari Jumaat dan mendirikan solat Jumaat yang pertama di Kampung Bani Amar.

Kaum Muslimin semua keluar untuk menyambut baginda. Bertitik tolak dari itu, Rasulullah (SAW) mula membina sebuah negara Islam yang megah. Baginda memupukkan persaudaraan di kalangan umat Muslim dan menyeru mereka supaya menegakkan yang hak dan mengikut segala perintah Allah SWT.

Kesan daripada penghijrahan Rasulullah (SAW) dari Makkah ke Madinah adalah satu catatan penting sehingga umat Islam menjadikan tahun peristiwa bersejarah ini sebagai tahun permulaan kalendar Islam.

Selamat Menyambut Maal Hijrah..


KRMB : Satu Perjalanan Ke Masa Depan*Pengundian Anugerah Sukarelawan Terbaik Pilihan KRMB 2009 boleh dilakukan di post ini.

11 comments:

Anonymous said...

SALAM MAAL HIJRAH..SEMOGA TAHUN BARU KALI INI AKAN LEBIH BAIK. SAYA DOAKAN JUGA KRMB AKAN BERTAMBAH MAJU.

NOORDIN MAT TOP
The Bomber Man In Memory

Anonymous said...

vote jooooeeeeeeee...

runging

Anonymous said...

vote jooooeeeeeeee...

runging

Anonymous said...

my undi tuk

junidin

huhurahu

Anonymous said...

joe
joe
joe
joe
joe
joe
joe
joe

masjidil beaufort

Anonymous said...

salam awal muharam.sa hrp ahli2 krmb pn dpt bhijrah drpd sikap & perangai yg x ok kpd yg ok..sama2 kta jaga nama baik krmb ok

Professor Malam

Anonymous said...

kami ani mengundi tah jua kan sebagai memenuhi kewajiban nya urang, andangnya nada urang kg brunei kan d undi, jdi ak mengundi c ryniel..bah ryniel manang tah ko ah

askar kg brunei

Anonymous said...

ALQAP...ALQAP...

PENGAKAP KELANA PAPAR

Anonymous said...

undi marilah mengundi
mengundilah kamu
kepada syed alqap
baik punya ini urang

tampoi

Anonymous said...

HIDUP PRESIDEN
HIDUP PRESIDEN
HIDUP PRESIDEN

SOKONG PRESIDEN
SOKONG PRESIDEN

YAYATYO...ROCKEZ...

Anonymous said...

salam maal hijrah wat suma ahli2 krmb..marilah bhijrah dgn mgundi alqap utk kejayaan umat

min toba