Thursday, October 1, 2009

KOMEN TERBAIK BULAN SEPTEMBER


Terbaik Bulan September.................


Salam Rakan Muda,

Selamat Datang Bulan Oktober!! Pejam kelik kita sudahpun berada di bulan Oktober, hanya dua bulan sahaja lagi kita akan meninggalkan tahun 2009. Baiklah, seperti biasa dalam kesekiankalinya banyak komen yang dicurahkan di dalam laman blog KRMB ini, pihak admin@KRMB akan memilih satu komen yang terbaik dikalangan yang terbaik untuk diangkat menjadi komen yang terbaik untuk bulan September.

Untuk bulan September, admin@KRMB telah memilih satu komen yang ringkas tapi padat dengan isi dan pengetahuan. Sebenarnya banyak kali komen yang boleh diangkat untuk menjadi komen terbaik, tetapi memandangkan komen pada kali ini bertemakan ilmiah, maka komen yang terbaik pada bulan ini adalah seperti yang berikut :-

Komentator :- Cili Padi
Tarikh :- 02hb September 2009

KePaDa SemUA AHLI KRMB...kaLaU henDakKan KeMajUan terHadaP sesUATU PeRKaRa ..KiTa mesTILAH MenGikIS PaNDaNGAn YanG NeGatiF tenTanG sesUaTU perKAra yanG munGKin TeLAh KIta KeTahUi...MaKA SikAP terBUka haRus Ada DaLAm JiWa seSeoRaNG...perKARa perLU KiTa KeTAhUI...KeNAl...taHU...DaN jaTUH CinTa TerHaDaP sesUATu PeRKaRa...CoNTohnYa KRMB...APaBila Kita CinTA KePaDA KRMB...aPAPun aKAn Kita LaKUKaN DemI KeBaIKaN daN MaSa DePAn KRMB...SeKurAnG-KuRanGNyA DaLam seHARI KiTa KeNA MenGAmbIL BeRAt atAu MemBeri TumPUhaN kePADa KRMB...aTaU DenGAn aPa SaHAja YaNG InGIN kITa LakUkan...TumPUaN DaN seBaraNG UsaHa TiDaK aKan MemBerikan HaSIl ataU kePutuSaN yanG MenGemBIraKan...Jika UsaHA DiLakUKan TiDaK BersUNGGUh-SUnGGuH DaN TIDAak ADa MinAt...USaHA seBeGInI hanYa " hangaT-HanGAt TaHI aYaM " YaNG memBawa HaSIL yang mengeceWakan...keRANa UsaHa TanGGa KeJAyaan...KeRAna KeJAyAaN TiDaK aKan DaTanG beGItu SaHaJa...KalaU KiTa TiDaK berUSaHa MenDapaTkaNnYa...CILI PADI


40 comments:

Anonymous said...

no comment.......

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

sama juga...no komen

Anonymous said...

sa hrp da dpt komen tbaik ni, sikap & bahasa pn jd yg tbaik jgak la ya...

Professor Malam

Anonymous said...

MinTa MaAF La PaDa SeMUa...Sy TaK banGga KalaU KoMen Sy TerPilIH...Sy RaSA BanYaK laGI KomeN TerBaik YanG kamU BaGI...CUma sy AKAn TerAsa baNGga seKIRaNYa KIta Di BloG Ni SeNtiAsa saLING faHaM-MemAhaMi ANTaRa SaTU SaMa Lain...daN BerNeKaD Untuk MemAjuKAn KRMB DaN semUA AhlI KRMB...BiAr Lah KITa BerTenGKaR aTaU berteKaK DI Blog Ni...taPI TujUAN KITa SaMa naK MemBaNTU SeSaMa KIta UnTuk MemAjUkaN BlOG Ni DaN KRMB....


CILI PADI

Anonymous said...

sy ttnya2 ke mna pegi org yg dpt komen tbaik bulan lepas? x kn dh dpt trus lenyap ja..mcm main2 jak bah, xda konsisten langsung...

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

elooopp..hye everybody..congrats cili padi...u no attention to join the speculation & controversion at the moment now, but i hope this will be stop as soon as possible ok.

One In A Million Teen In Sipitang

Anonymous said...

aiya a..
apa celita a..
ni smua a..

aiya kwan smua a..
lu olang smua a..
jangan bising a..
kasian sama krmb a..

itu cili padi a..
wa kasi ucap a..
tahniah a..
komen tbaik septembel a..
bagus a..

jangan gaduh2 a..
bagus lu olang a..
p masjid a..
itu semayang a..
lagi bagus a..
aiya...

Lim Tat

Anonymous said...

TEPUK DADA TANYA MINDA..
USIA DAH MASUK BERDEKAD2..TAU LA MAU BERFIKIR TU...

Anonymous said...

Salam 1 malaysia.

Ingin saya bertanya, adakah menjadi satu kewajipan bagi orang yang memberi komen di blog KRMB untuk sentiasa memberi komen. al-tengok al-tegur SDN BHD perlu saya jelaskan bahawa kita ni masing2 mempunyai kesibukan dan kepentingan kerja yang lain...dan saya hairan juga jika ketiadaan saya selama ini menjadi permasalahan anda...

kita bebas untuk memberi komen atau tidak dalam blog ini...jadi pada saya soal konsinsten atau tidak konsisten tidak timbul di sini. sedangkan admin pun bukan selalu ada dalam blog apa lagi saya seorang pengunjung biasa sahaja...Bukan lah saya mempermasalahkan admin kerana saya tahu dia pun ada komitmen lain selain blog. jd fikir2kan lah kawan.

saya bukanlah masuk bakul angkat sendiri tetapi kenyataan al-tengok al-tegur SDN BHD buat saya terasa..ingatlah kalau ko buat kenyataan begini di tempat lain awak boleh di saman kerana cuba mempertikaikan hak kebebasan orang lain..

782734

Anonymous said...

salam 1 malaysia

kawan2 perlu di ingat jika seseorang itu tidak memberi komen tidak bermakna ia tidak mengikuti perkembangan blog secara keseluruhannya...malah saya percaya ramai lagi pengunjung blog yang tidak memberikan komen tetapi mempunyai idea yang bernas..

untuk itu kita jgnlah terlalu mempertikaikan orang lain...kita masing2 punya hak untuk bersuara atau tidak oleh itu hormatilah hak masing2...

disini saya ingin mengucapkan tahniah kepada Nordin mat top kerana bagi saya beliau merupakan contoh terbaik yang KRMB ada. Belaiu bukan sahaja berjaya mengubah gaya penulisan beliau kepada yang lebih baik tetapi beliau juga berjaya mengubah corak pemikiran beliau kearah yg positih dalam menangani sesuatu permasalahan. Tidak seperti kebanyakan orang yang beruba gaya bahasa tetapi mentaliti masih di takuk lama.

Cuba kita belajar untuk saling menghormati dan menerima pendapat orang lain...jika tidak sependapat saya rasa kita semua sudah cukup dewasa untuk menaganinya dengan kematangan...moga ia bermafaat untuk kelestarian blog ini...

782734

Anonymous said...

ini setakat pandangan pribadi saya dan bukan untuk mempertikaikan ADMIN tetapi saya rasa komen cili padi ini bukanlah komen yang terbaik memandangkan sikap beliau di blog...

untuk memilih komen yang terbaik saya rasa kita perlu melihat secara keseluruhan kerana setiap komen yang di pilih akan menjadi idola kepada semua pengunjung...tetapi dalam kes sekarang cili padi bukanlah yang terbaik malah saya rasa dia sekarang semakin lupa diri dan suka menimbulkan sesuatu yang tidak baik dalam blog demi agendanya yang tiada siapa pun tahu...

T-rex

Anonymous said...

782734,dr segi mana pla sy bleh d saman? fuh xkn sbb sy mpersoalkn ko dh nk saman, mengelabah la ko ni..cili padi pn kena ckp byk kali xda pla nk saman mnyaman ni..ko ni sensitif sgt, br d tgur sket dh nk mrajuk, so ko x lyk nk ckp psl konsistensi d sini, br kna pukulan lemah dh nk menyaman...fuh...

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

ko sapa t-rex nk ptikaikn, ko tu dh la x tahu dr mana muncul trus sj nk psoalkn tndkn admin, admin ada klebihn & kbebasn mmilih mana yg ptt, kta ni kna hormati pilihan yg d buat..cili padi br2 ni jak agak kureng sket tp bln lpas dia adalah org x tbaik bg sy..sy x stuju knyataan kmu yg msh org frust jak tu

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

eiii sia stuju komen cili padi ni memang bagus, sia pn baca komen ni, dr komen cili padi ni sia tbuka minda untuk sama-sama menjaga imej krmb..sia rsa yg ptikai ni hati dia x dpt trima knyataan..eii

Petronella

Anonymous said...

OKLaH KePADA SeMUA peNGunJUng YaNG Sy HormATi...Sy RAsa CUkUP SaMpaI dISINI SaHaJa PertiKAiaN KITa...BuKAN aPa...naNTI aDA LaGI PiHaK LUaR YaNG seNTiaSa memerHatIkaN KiTA DaN meNGamBIL kesemPAT untuK MemBUrUkKaN BlOG KiTA...APa2 HaL YaNG penTInG kiTA SaMa2 menJaGA...ImEJ KRMB DaN BloG Ni...

KePADa T-ReX...

Sy TiDaK AmBil HaTi DenGAn ApA YanG AnDa KaTAkaN...Sy Pun TiDaK kaTakaN KOmen Sy YanG terBaIk...TaPI UntuK mempertiKAikan TuGAS ADMIN...itU sy TaK seTujU...ANDa BeLUM TaHU BaGAImaNA BeRAtNYa TuGaS ANMiN YanG SenTIaSA merNGuruSkaN seGAla perJAlanaN BloG ni...JaNji TolONG HOrMaTi ADMIN BlOG NI...k...


CILI PADI

Anonymous said...

KEPADA

ADMIN

SAYA MOHON KEPADA ADMIN AGAR DAPAT MEMBUANG KOMEN DARIPADA 'NOORDIN MAT TOP' DI ATAS KERANA KOMEN YANG DIBUAT ITU ADALAH BUKAN DARIPADA SAYA, SEBALIKNYA DILAKUKAN OLEH INSAN YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB KERANA MENGGUNAKAN NICK SAYA. SEKIAN DAN TERIMA KASIH. MOHON KEPADA PIHAK YANG TERBABIT MEMOHON MAAF PADA SAYA KERANA MENGGUNAKAN NICK SAYA ADALAH PERBUATAN YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB.

NOORDIN MAT TOP
The Bomber Man

Anonymous said...

cili padi...ko la sebenarnya yang menyusahkan orang terutama ADMIN

al-tengok al-tegur SDN BHD..ko sedarkah ko ni sebenarnya mcm org yg serba ok...sikap ko akan memudaratkan lagi blog ni...adakah menjadi masalah jika saya sebagai orang baru memberi komen di blog ini dan adakah perlu untuk saya menunjukkan mykad saya sebelum saya memberikan komen...

T-rex

Anonymous said...

mungkin begini realiti di blog yg saya kagumi ini...walau pun bukan semua tapi ada segelintir yang mewajibkan kita memperkenalkan diri baru boleh komen...tapi dia sendiri x mau perkenalkan diri mereka...adakah kamu sudah merasa bahawa blog ini milik kamu seorang saja

T-rex

Anonymous said...

alamak, cili padi da hbis, ko pla t-rex mlalut x tentu psl, dh la penat sy mo lyn..suka hati ko la mo ckp apa yg ko mo ckp..

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

t-rex, dr tulisn ko tu sy bleh tahu sapa ko, xpyh la nk tukar nick...sbb tu sy mls mo lyn, xda faedah ba..

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

kepada cili padi & semualah, ok la tamatkan sj lah perbezaan kta, sa pn malas da tgk blog kta ni mcm2 dah jd, sa hrp lepas ni teda lg la provok2 ni, wlupn kta rasa apa yg kta tulis tu bkn provok, tp mcmana pla dgn fikiran org len kn..sa minta la tenangkn blik blog krmb kta, kembali la kta bsatu padu utk kbaikn krmb yg kta sama2 jaga ni ok..

Professor Malam

Kelab Rakan Muda Beaufort said...

SALAM RAKAN MUDA,

MOHON KERJASAMA DARIPADA SEMUA PENGUNJUNG BLOG KRMB AGAR MENJAGA ETIKA DAN TATATUSILA ANDA AGAR TIDAK MENGELUARKAN KOMEN YANG BOLEH MENYENTUH SENSITIVITI DAN PERASAAN ORANG LAIN. PIHAK ADMIN@KRMB JUGA MENEGASKAN BAHAWA PIHAK KAMI TIDAK PERNAH MEMBENARKAN SAMA SEKALI UNTUK MANA-MANA PIHAK SESUKA HATI MELAKUKAN KEKALUTAN DI DALAM LAMAN BLOG INI. JIKA MASIH INGKAR PADA PERINGATAN INI, ADMIN@KRMB AKAN MENGGANTUNG SERTA MERTA MANA-MANA PENGUNJUNG DARIPADA MEMBERIKAN KOMEN SELAMA TEMPOH YANG AKAN DITETAPKAN. SEKIAN DAN TERIMA KASIH.

ADMIN@KRMB

Anonymous said...

tu la kan sa bilang, xpyhla truskan niat kamu2 yg lain tu yg mahu jd juara di sini, kamu tahu sapa juara, admin la sntiasa juara..hormati admin, jgn bt admin marah ok..sa tahu admin ni bg kebebasan pd kta tp sa hrp kmu smua jgn sampai mlampaui batas ok

Professor Malam

Anonymous said...

salam rakan muda,

izinkan aku mencelah sedikit di dalam ruangan krmb ini. aku scara peribadi terkejut jugak lah dalam masa beberapa hari ini, tiba2 blog krmb hangat dengan isu-isu yang sebenarnya tidaklah susah untuk diselesaikan jika kita mengikut logik akal, pemikiran yang waras dan hati budi yang tulus dan ikhlas.

aku bukan mahu menjadi raja ataupun menjadi yang terbaik dikalangan ahli2 krmb mahupun komuniti ini, jangan salah tafsir, aku juga insan biasa yang tidak punya apa2 dan tidak punya keistimewaan yang perlu disanjung. tapi aku ada perasaan rasa tanggungjawab dan keinginan untuk melihat krmb maju, membangun dan penuh kegemilangan.

permasalaha yang timbul skrang tidak timbul jika kita mempunyai satu suara dan satu hati. tapi malangnya dalam blog krmb sekarang ni terdapat pelbagai jenis ragam dan karenah yang pastinya datang dari latar belakang dan sejarah yang berbeza. aku merasakan bahawa komen cili padi itu tidaklah seteruk yang difikirkan anda semua. cili padi berniat dan berkata bahawa (ini tafsiran aku) jika kita tidak berniat ikut program, tidak payahlah mengkritik pada program tersebut dan lebih baik berdiam diri daripada membuat bising.tapi malangnya gaya penulisan cili padi telah memakan diri sendiri. tapi aku nda mahu komen pasal tu lebih2 kerana aku mahu bersikap adil pada cili padi dan semua.

pada ahli2 krmb yang lain pula, jangan cepat merumuskan sesuatu yang dinyatakan dengan pemikiran yang dibaluti emosi. kita kena analisis kenyataan itu dari pelbagai perspektif yang berbeza. sekali baca mungkin maksudnya lain dan bila kita baca lagi spontan juga maksud yang ada dalam kotak fikiran kita juga berubah. nasihat aku, hentikanlah semuanya, jangan suka timbulkan kontroversi kerana kontroversi hanya akan menjadi jalan terbaik jika kita semua matang & bijak menangani masalah. jika tidak, kita sebenarnya sedang menggali kubur untuk menyemadikan KRMB.

kepada pihak2 yang mempertikaikan tindakan admin, usahlah begitu. admin ada banyak kreteria dan aku yakin admin lebih tahu apa yang dia buat. sepatutnya kita berterima kasih kepada admin krmb kerana slama ini admin sentiasa membuka ruang, update blog dan mengamalkan kebebasan bersuara untuk kita semua. mempertikai umpama kita biadap terhadap admin. tapi aku tidak bermaksud untuk mengatakan bahwa admin itu seperti bersifat maksum, admin masih boleh ditegur jika ada rasional yang ampuh untuk dipertikaikan.

diharapkan semua permainan ini ditamatkan segera sebelum luka menjadi barah dan retak menanti belah. bak kata presiden krmb kita "bukan senang untuk memuaskan hati semua orang", aku memang setuju sangat hal itu. apa yang boleh kita buat adalah melakukan yang terbaik untuk KRMB.

Budak Baru Belajar

Anonymous said...

u all x pyh la gaduh2, plez la stop it..dont make uncertain & uncomfortable situation bh cni..u all da matang kn..

Up Town GuRL

Anonymous said...

KEPADA

782784

TERIMA KASIH SAYA UCAPKAN KEPADA ANDA ATAS KOMEN YANG ANDA NYATAKAN PADA SAYA. SEPERTI YANG SAYA NYATAKAN, SAYA TIDAK BERNIAT APA SELAIN HANYA INGIN MELIHAT LAMAN BLOG INI MENJADI YANG TERBAIK UNTUK SEMUA PIHAK.

KEPADA

BUDAK BARU BELAJAR

SAYA MENERIMA PERMOHONAN MAAF ANDA WALAUPUN SEBENARNYA TIDAK PERLU BERBUAT BEGITU MEMANDANGKAN ANDA MELAKUKANNYA SECARA TIDAK SENGAJA DAN MASALAH TEKNIKAL SAHAJA.

KEPADA

SEMUA AHLI KRMB

KEMBALILAH KITA BERSATU UNTUK MENJAGA IMEJ DAN NAMA BAIK KRMB. BUANGLAH YANG KERUH DAN AMBILLAH YANG JERNIH. BUAT CILI PADI, SAYA TIDAK BERNIAT UNTUK MEMALUKAN ANDA TAPI APA YANG SAYA LAKUKAN HANYA BERSANDARKAN KEPADA PRINSIP YANG BAIK KITA SOKONG, YANG BERCANGGAH KITA SANGGAH. SEKIAN DAN TERIMA KASIH.

NOORDIN MAT TOP
The Bomber Man In Memory

* AL-FATIHAH BUAT ARWAH NOORDIN MAT TOP YANG SELAMAT DISEMADIKAN DI TANAH PERKUBURAN PONTIAN, JOHOR PADA MALAM TADI.

Anonymous said...

t-rex, welcome to krmb..opss sory about al-tengok al-tegur Ok..we are welcoming to u to join this comunity...i hope u will enjoy & getting what u want..

One In A Million Teen In Sipitang

Anonymous said...

bah atutah yg kta mahu, beaman juga blog ani, sadang tah kan jd manang saja, kalau semua kan manang siapa tah kan jadi kalahkan..dalam dunia ani siapa yang bkuasa nda penting bah tu, tp yang penting kalau kita bersatu, semua akan dapat untung, nada yang rugi..cili padi, al-tengok, noordin, prof malam dan semua2 lah, bah sudah tah ah..jan tah lagi dipanjangkan..bekurapak panjang2 pn tapi membuat krmb kita ni terjajad & malu siapa jua kan rugi, kita jua semua ni..bah tu sajalah

Ular Sawa Selagon

Anonymous said...

bagus lah kalau sudah ada yang berdamai di blog ni..aku harap lepas ni jangan lah ada lagi yang mempertikai kan orang lain,bagus lah kita berdamai..buat cili padi tiada sapa yang marah ko kalau sikap ko berubah cikit jangan menjadi orang yang ego dan jangan cepat lupa diri..
kita semua ahli krmb jadi kita juga seperti keluarga..



rOcK-kApAk

Anonymous said...

ciLI paDI, kO jaNGAN riSAU aHLI krMB masIH laGI menGHORMATI kO seLAGI kO menGHORMATI bloG krMB iNI, yaNG berLAKU semUA iNI haNYA saLAH faHAM daN muNGKIN juGA aDA seDIKIT raSA tiDAK puAS haTI aTAS keNYATAAN yaNG dibUAT sebELUM iNI. aPAPUN, tERUSKAN soKONGAN kiTA paDA kRMB..

jamBATAN beauFORT

Anonymous said...

wassup, tahniah la bro cili padi, menang award komen tbaik okey la tu..baru rock steady namanya..

Bullock

Anonymous said...

t-rex, sy bkn marah sama kmu atau mpertikaikan apa2, tp sy rasakan tguran anda tu tdk btempat, kta sbg ahli x pyhla sibuk dgn keja admin, kita tunaikn sj keja kta sbg ahli. wlupun pndagn ko tu bsifat peribadi, tp ko kna ingat akan ada rmi yg akn mbaca komen2 ko..sy hrp ko akn truskn sokongn pd blog krmb ini..

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

steady ba kamurang semua..

rOcK-kApAk

Anonymous said...

2 3 kucing berlari,
manakan sama si kucing belang,
usah bercelaru sesama sendiri,
kelak rosak perpaduan gemilang.

carik2 bulu ayam,
lama2 bercantum jugak,

kita ni dlm krmb dh mcm adik beradik, jd berdamailah.

Cikgu Pantun

Anonymous said...

oooo begitu rupanya keadaan di blog ini...ok xpa terima kasih banyak2

nampaknya susah untuk saya menyuarakan pendapat di blog ini.

T-rex

Anonymous said...

KePADa SeMUa YanG MenAfsiRKaN Sy itu...InI...TeriMA Kasih LAh Ye...Sy TaK maRaH...APa2 PUN BuaT YnaG TerBaIk UnTUK KRMB itu Je YanG Sy MaHUkan...MaKasih...


CILI PADI

Anonymous said...

t-rex,
apa yg susah sgt ko nk bg komen dlm blog ni? sa rasa xda susah pn..dorng mksdkn tu xpyh la ckp psl keja admin, biarkan sj..sa pn x pnh psoal apa yg admin bt, biarla slagi blog ni bgus watpa kta mao kcau admin kn..lain la klu ko ada niat mau malukan admin..tu sa rasa semua pn x bleh trima, di blog mana2 pn..

Professor Malam

Anonymous said...

cili padi..bgus la klu ko phm, sa x mahu ko cpt trasa & merajuk mcm sesetengah org..sa tahu ko kuat smgt, kna ckp byk kali pn ko steady jak bah..rock steady ba kan..jgn kena tegur skali dah mrajuk, tu x matang tu..kan cili padi..

Professor Malam

Anonymous said...

saYa haIRAN kO nI laH t-REX, aPA yaNG kO caKAP sUSAH saNGAT maHU koMEN di bLOG nIE? bolEH jeLASKAN

jaMBATAN beauFORT

Anonymous said...

KepADa SeMua PenGUnJUNG...

SeTIaP tegUrAn ADa haSIaT dan ZaT Dia...KeRANa maNUsIA TIDaK aKAN taHU DaN TIDaK taHU seJAUH MaNA KeleMAhaN DIriNYA...teTaPI...ORaNG laIN YanG aDA dIseKelILiNG KiTA yanG TaHU aKAN seTIaP keleMAHaN yaNg ADa PaDa DirI KIta...jaDI...janGaN cePaT teraSa APA BiLA aDa oRaNG laIN meneGUr KiTa...KeRANA...SeTIaP teGURaN yanG memBInA ADaLaH saTU reZEki daN saTU keUnTUnGaN baGi DirI KIta...jaDI terImA aPa sahaJa TegURaN OraNG LaIN...terPUlaNG PAda KiTA UnTUK MenIIaL DaN memPerBaIKI seTIaP keleMAHN itu...


CILI PADI