Saturday, September 12, 2009

SELAMAT HARI MALAYSIA !!!!


Selamat Hari Malaysia...............


Salam 1 Malaysia,

16 September merupakan tarikh yang amat bermakna khususnya bagi rakyat Sabah serta Sarawak, dan amnya kepada rakyat Malaysia kerana tarikh ini pada tahun 1963, pembentukan sebuah negara yang bernama Malaysia telah tercapai dan menjadi kenyataan. Sebagai rakyat negeri Sabah, seluruh ahli KRMB amat berbangga dan bersyukur kerana pada tahun ini kita merayakannya untuk kali yang ke 46 tahun. Dalam usia itu, negeri Sabah dan Sarawak telah banyak mencapai kemajuan dan pembangunan yang memberansangkan sejak bebas dari penjajahan British sekian lama.

Perjuangan Tun Datu Mustapha Datu Harun dan sahabat-sahabat yang banyak berusaha dan berkorban apa saja demi memastikan kemerdekaan negeri Sabah (dulunya dikenali sebagai Bornoe Utara) seharusnya dihayati oleh kita sebagai generasi muda. Bukan senang untuk membawa sebuah negeri yang besar seperti Sabah ini untuk mencapai kemerdekaan. Terlalu banyak dugaan dan cabaran yang menimpa, kecekalan dan ketabahan Tun Datu Mustapha sepatutnya kita tanamkan dalam diri kita serta insaf kerana perjuangan untuk kepentingan semua adalah lebih berkat dan berhasil daripada perjuangan untuk kepentingan diri sendiri.

Perubahan professionalisme kita sebagai ahli KRMB harus dimantapkan lagi demi mempertahankan tanah air kita dari sebarang bentuk ancaman luar. Tingkatkan mentaliti dan ubahlah sikap agar kita tidak mudah lalai dan terbuai dengan sebarang bentuk perkara yang boleh menjejaskan nilai patriotisme dalam diri kita. Tarikh 16 September mungkin tidaklah banyak menarik perhatian ramai kerana negara kita menyambut Hari Kemerdekaannya pada 31 Ogos 1957. Apapun, 16 September 1963 tidak boleh diabaikan kerana sejarah sebuah negara bernama Malaysia bermula di sini.

Bersempena 16 September ini, KRMB mengucapkan Selamat Menyambut Hari Malaysia. Merdeka!!! Merdeka!!! Merdeka!!!


Sejarah Ringkas Pembentukan Malaysia

Pada 31 Ogos 1957, Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaan. Selepas merdeka, Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan cadangan kepada Kerajaan British supaya Brunei, Sabah dan Sarawak digabungkan dengan Persekutuan Tanah Melayu menjadi Malaysia. Namun, Kerajaan British menolak cadangan itu kerana Singapura diketepikan. Sementara itu, Lee Kuan Yew, Ketua Menteri Singapura pada masa itu juga menyarankan percantuman Singapura dengan Persekutuan Tanah Melayu. Cadangan Lee Kuan Yew ditolak oleh Tunku Abdul Rahman. Namun begitu, senario politik yang berlaku di Singapura mengubah sikapnya terhadap saranan Lee Kuan Yew. Pada 27 Mei 1961, Tunku Abdul Rahman dalam ucapannya di Persidangan Wartawan-wartawan Luar Negeri di Asia Tenggara di Hotel Adelphi, Singapura mencadangkan supaya Brunei, Sabah, Sarawak dan Singapura digabungkan dengan Tanah Melayu membentuk Persekutuan Malaysia. Cadangan ini menimbulkan pelbagai reaksi.

Pada 23 Julai 1961, Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia (JPPM) ditubuhkan. JPPM memberi peluang kepada pemimpin di Sabah dan Sarawak untuk mengemukakan pandangan memandangkan mereka masih menentang gagasan. Akhirnya Sabah dan Sarawak menerima gagasan ini dan menyusun satu memorandun untuk dihantar kepada Suruhanjaya Cobbold. Suruhanjaya ini kemudian menjalankan tugasnya iaitu meninjau pandangan rakyat Sabah dan Sarawak dan membuat syor perlembagaan baru. Kemudian pada Ogos 1962, Jawatankuasa Antara Kerajaan (JAK) ditubuhkan bagi merangka Perlembagaan Malaysia. JAK mengeluarkan laporannya pada 27 Februari 1963. Laporan ini diterima dan diluluskan. Berdasarkan laporan ini, Perjanjian Malaysia ditandatangani di London pada 9 Julai 1963. Pada 16 September 1963, Malaysia diisytiharkan.


Senarai Nama Ketua-Ketua Menteri Sabah

01. TUN MOHD. FUAD STEPHENS (1963-1964) & (April-Jun 1976)

02. DATUK PETER LO SU YIN (1965-1967)

03. TUN DATU MUSTAPHA DATU HARUN (1967-1975)

04. TUN MOHD SAID KERUAK (1975-1976)

05. DATUK HARRIS SALLEH (1976-1985)

06. DATUK SERI JOSEPH PAIRIN KITINGAN (1985-Mac 1994)

07. TUN SAKARAN DANDAI (Mac 1994 - Dis 1994)

08. DATUK MOHD SALLEH TUN SAID (Dis 1994 - Mei 1996)

09. DATUK YONG TECK LEE (Mei 1996 - Mei 1998)

10. TAN SRI BERNARD G. DOMPOK (Mei 1998 - Mac 1999)

11. DATUK SERI PANGLIMA OSU HJ SUKAM (Mac 1999 - Mac 2001)

12. TAN SRI CHONG KAH KIAT (Mac 2001 - Mac 2003)

13. DATUK SERI MUSA HJ AMAN (Mac 2003 - Sekarang)


46 comments:

Anonymous said...

sabah ni tlampau byk ketua menteri bah kan..

Awana Porto Dui Malaiku

Anonymous said...

ya btul, npa 16 sept x bgtu mdpt phatian kn, tp sabah dpt cuti k la tu

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

opps..i forget it..hepi malaysia day on 16 sept.. :)

One In A Million Teen In Sipitang

Anonymous said...

merdeka sabah!!!!!!

Bullock

Anonymous said...

BUKAN SENANG UNTUK SABAH MENCAPAI KEMERDEKAAN. MUNGKIN ORANG KATA SABAH MERDEKA SEBAB JOIN PEMBENTUKAN MALAYSIA TAPI HAKIKATNYA TANPA USAHA PEMIMPIN KITA, TIDAK MUDAH UNTUK KITA MERDEKA DAN BERJAYA. SAYANG SEKALI ANGKARA POLITIK NEGERI KITA JATUH MISKIN DAN HASIL BALAK DI TUAI DENGAN RAKUS TANPA PROGRAM PENANAMAN SEMULA YANG BERKESAN. LIHATLAH NEGERIKU, STATUS NEGERI TERMISKIN PATUT DIDAHULUKAN UNTUK DISELESAIKAN.

SELAMAT HARI MALAYSIA

NOORDIN MAT TOP
The Bomber Man

Anonymous said...

Salam...
Selamat hari malaysia bt smu ahli krmb n teman2 seluruh msia..jd kn sjarah sbg tnjang tuk kta trus maju..
Lieyza
Penggerak Belia Bft.

Anonymous said...

cik liza, belia x da pgrmn time 16 sept ni?

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

Malaysia Boleh
Sabah Boleh
KRMB Boleh

1 Malaysia,
Rakyat Didahulukan
Pencapaian Diutamakan

Rock steady ma.....

The DumbleDore

Anonymous said...

heloo..emm the rest oc our cm i had hear except datuk peter lo, i really never know about him..i ucapkan slamat mnyambut hr malaysia..

Up Town GuRL

Anonymous said...

HARI MALAYSIA NI SAMA SAJA PENTINGNYA MACAM KITA MENYAMBUT HARI MERDEKA PADA 31 OGOS. SAYA HARAP TIDAK ADA PERTIKAIAN TARIKH MANA YANG PATUT DI SAMBUT DENGAN MERIAH SAMA ADA SECARA NYATA ATAU TIDAK, DUA2 SAMA PENTUNG, SAMA BERSEJARAH DAN DUA2 LAUNGAN MERDEKA DI LAKUKAN OLEH TUNKU ABDUL RAHMAN, TIADA PERBEZAAN KAN

NOORDIN MAT TOP
The Bomber Man

Anonymous said...

Salam 1 Malaysia,

alhamdulillah, akhirnya tiba juga malaysia menyambut hari penubuhannya. mungkin bagi sesetengah pihak, ada yang merasakan hari malaysia adalah ahri yang tidak berapa bermakna, tapi hakikatnya hari malaysia juga adalah hari yang sama pentingnya seperti kita menyambut hari kemerdekaan negara kita yang kita sambut setiap 31 ogos.

aku ada satu perkara yang mahu aku kongsikan bersama mengenai kemerdekaan negeri sabah atau lebih tepat, berkenaan proses kemasukan sabah membentuk persekutuan malaysia. aku ada membuat kajian berkenaan hal ini suatu ketika dahulu dan aku ada menjumpai satu fakta dan fakta inilah yang aku ingin kongsikan bersama. fakta ini aku jumpai di jabatan muzium dan arkib negeri dan apa yang membanggakan ialah fakta ini menyebut bahawa sabah tidak merdeka pada 16 september tetapi adalah pada 31 ogos 1963.

ya, mungkin ada yang tidak percaya tapi itulah fakta yang aku jumpai. pihak british telah memberikan taraf kemerdekaan kepada borneo utara (sabah) untuk membolehkan pentadbirannya berbincang mengenai tawaran persekutuan malaya untuk bergabung bagi membentuk persekutuan malaysia yang juga merangkumi brunei, sarawak & singapura. akhirnya setelah 15 hari dalam pentadbiran sendiri, sabah telah menyertai pembentukan malaysia pada 16 september 1963.

kesimpulannya di sini ialah sabah merdeka bukan kerana menyertai persekutuan malaysia tetapi telahpun merdeka pada 31 ogos 1963 kemudian menyertai persekutuan malaysia. itulah faktanya dan ianya boleh didapati di jabatan muzium dan arkib. fakta ini tidak di gembar gemburkan kerana untuk mengelak salah faham dan kekeliruan di kalangan rakyat.

apapun faktanya, kita sebagai rakyat malaysia patut berbangga dan bersyukur dengan nikmat yang ada sekrang, kita berbanyak2 terima kasih kepada pemimpin kita kerana berpandangan jauh pada masa itu dan telah banyak menyelamatkan masa depan sabah dari terus di ancam pelbagai pihak.

cuba bayangkan jika sabah tidak menyertai pembentukan malaysia, rasanya sampai sekrang filipin akan terus berusaha menuntut kedaulatannya ke atas sabah, pasti juga sabah tidak mampu akan mencapai kemajuan yang sehebat pada hari ini kerana jika dilihat rekod dalam politik, sabah adalah yang paling berkecamuk dan bercelaru. dalam masa 46 tahun kemerdekaan, ada 4 kerajaan yang memerintah bersilih ganti. tidak mustahil juga pihak indonesia akan memujuk sabah untuk menyertai indonesia raya.

aku harap hari malaysia yang kita akan sambut pada 16 september ini akan mendatangkan keinsafan kepada kita. selami kepayahan masa lalu dan hayati kemajuan masa kini dan misi merentasi zaman mendatang.

Budak Baru Belajar

Anonymous said...

yaka budak baru belajar? uh sa pn x tahu pla psl fakta tu, gtu pla rupanya kan..

Professor Malam

Anonymous said...

eii budak yaka..ehe ya btul jgk kn, klu sabah nda join msia, mesti sia jd org pilipin skng kan..hehehe..nda mau la sia jd pilipin..hehehe..eiii

Petronella

Anonymous said...

saYA berBANGGA menJADI oraNG saBAH, oraNG saBAH suDAH laMA menGAMALKAN koNSEP 1 malAYSIA, teNGOK saJA di keDAI kOPI, oraNG biSAYA, ciNA, bruNEI, muRUT, duSUN, baJAU, kaDAZAUn boleH dUDUK saTU meJA..caKAP puLA haNYA guNA saTU bahASA, baHASA malAYSIA slaNG saBAH..hebATNYA neGERIKU

jamBATAN beauFORT

Anonymous said...

hujan emas di negeri orang,
hujan batu di negeri sendiri,
baik lagi di negeri sendiri..

walaupun jauh kita merantau,
walaupun mewah dengan harta benda,
nun jauh di sudut hati,
kampung halaman tersemat di sanubari,

sedangkan tempat terjatuh lg diingati,
inikan pula tempat bermain,
di tempat orang tidak sama dengan di tempat sendiri.

Tok Pujangga

Anonymous said...

aiya a..
ini la balu ok a..
aman damai..
sentosa a..
tarak gadu2 a..

slamat a.
hali malaysia a...
meldeka..meldeka a...

aiya a..
lu olang tarak lama lagi a..
sambut raya a..
ok la a..
slamat hali laya a..
maaf zahir a..
batin tarak a..
aiya..

Lim Tat

Anonymous said...

bah awu tah tu budak baru belajar..slamat hr malaysia tah jua aku ucapkan kpd semua jelama di blog ani..jangan tah kamu jajal lagi ah..

Ular Sawa Selagon

Anonymous said...

samekom,
hi smua..lma sy x join, sy br balik krss, ala x msuk pl sy carta minggu ni..hehe

tahniah la cili padi, 2 kali juara carta 2 mggu btrt2..yg len2 cuba lg ok..

Puteri Sungai Padas

Anonymous said...

congrats to cili padi, champion of carta krmb this week..

One In A Million Teen In Sipitang

Anonymous said...

lim tat, ko ani cina manakan? ko ani pun jajal jua kan..hehe..bah ko bawa la cina2 len masuk blog ani baru tah bisai di liat kan ramai cina bah..heheh

Ular Sawa Selagon

Anonymous said...

aiya a..
ular sawa a..
wa a..
cina foh sang a..
itu a..
sana d beaufort jaya a..
lu tahu ka a..

wa a..
sulah kasi tau a..
kawan2 a..
datang a..
masuk ini blog a..
tapi a..
kawan2 wa a..
tengok saja o...
tarak bagi komen a..
aiya..

Lim Tat

Anonymous said...

stuju cdgn budak baru belajat, apa kata kita mulakan gerakan mencari orang yg susah di kawasan kita, mesti ada punya kan..

Saifuddin II

Anonymous said...

saYA ingATKAN suDAH tiDAK aDA inSAN yanG meMPERTIKAIKAN krEDIBILITI laMAN blOG kRMB. kepADA penGUNJUNG berNAMA m.nia91, caKAP anDA kaMI terIMA, yA lamAN blOG kaMI tIDAK caNTIK maCAM blOG kRM kaMU, taPI apA guNA canTIK saJA taPI takDA oraNG teNGOK, takDA orANG maU baGI koMEN? kaLAU peNGISIAN sekADAR taMPALAN & perHIASAN, baGUS x pAYAHLAH yaH.. saYA leBIH suKA laMAN blOG kRMB beGINI, paDAT denGAN maKLUMAT daN meriAH denGAN raMAI pengUNJUNGNYA.

jamBATAN beauFORT

Anonymous said...

yes jambatan, aku support ko

Saifuddin II

Anonymous said...

blog cantik pun tapi tiada yang ambik manfaat, tiada yang mahu tengok, komen pun kosong jak, jangan la pertikaikan blog orang, kita ni sama-sama rakan muda, patut kita bersatu bukannya saling kutuk mengutuk ok, sila ambik note pasal hal ini wahai kelab rakan muda yang berkenaan

Saifuddin II

Anonymous said...

ciLi paDI & buDAK baRU belAJAR, beTUL kaH laMAN bloG kiTA nDA canTIK? aPA penDAPAT kaMU..?

jamBATAN beauFORT

Anonymous said...

siapa yang stuju kata blog kita ni x cantik mcm cakap c m.nia91 tu, sila tunjukkan pendirian..

Saifuddin II

Anonymous said...

uik brani2 jgk kan org tu ckp blog kta x cntik, xpa sa x mrh, tp sa mo tahu jgk bab mana blog ni x cntik? pnilaian dia bdasarkn apa? klu blog ni x cntik, sa rasa xda org tgk, blog ni xda pngikut sa rasa..so ckp biar btapis & hormati prinsip rkn muda ok, sa rasa blog c m.nia91 ni ada jgk sdh tayang rukun rkn muda kn, so jgn plak lbh sudu dr kuah ya

Professor Malam

Anonymous said...

KEPADA

SEMUA AHLI KRMB

SAYA MENASIHATKAN KEPADA SEMUA AHLI KRMB SUPAYA TIDAK MENGENDAHKAN PANDANGAN INSAN YANG TIDAK GEMAR DENGAN BLOH KITA. BIARKANLAH. MUNGKIN BLOG DIA CANTIK DARI KITA SEBAB TU DIA CAKAP BEGITU. BIARKANLAH DAN KITA KENA INGAT YANG KITA NIE NDA PERLU LAH AMBIL TAHU PASAL HAL KELAB LAIN KERANA KITA MASIH BANYAK YANG PERLU DISELESAIKAN. KALAU DIA KATA BLOG KITA NDA CANTIK TU HAK DIA UNTUK BERKATA-KATA, YANG PENTING KITA TAHU SEJAUHMANA DAN BAGAIMANA HEBATNYA FUNGSI BLOK KITA NI PADA KITA DI KAWASAN PARLIMEN BEAUFORT INI. APA GUNA BLOG CANTIK TAPI SUNYI SEPI KAN. DIHARAPKAN KITA ABAIKAN SAHAJA KENYATAAN SAHABAT KITA DARI KRM SEMENANJUNG ITU.

NOORDIN MAT TOP
The Bomber Man

Anonymous said...

iNGAT PESAN ADMIN KITA :-

Pihak KRMB Memohon Kerjasama Daripada Semua Agar Dapat Memberi Komen Yang Bertanggungjawab Dan Tidak Menyentuh Sensitiviti Mana-Mana Pihak. Pihak Admin Blog KRMB Tidak Akan Teragak-Agak Untuk Menapis Atau Tidak Menyiarkan Mana-Mana Komen Yang Dirasakan Tidak Menepati Klasifikasi Yang Telah Ditetapkan. Sekian & Terima Kasih.


NOORDIN MAT TOP
The Bomber Man

Anonymous said...

hii..morning..beautiful blog not important but the supporter and quality in information must be done as well..dont say anything to other krm blog..plez have been responsible.

One In A Million Teen In Sipitang

Anonymous said...

samekom,
astaga ada jua lagi ah yang bekurapak nda tantu atu, napakan ya sakita hati kali ya meliat blog ani ramai urang..bg aku lawa plang sudah blog ani,mana kan yang nda lawa atu..kalu blog lawa pun buat apa jua mun nada urang kan.mulut atu jan jua ah karang ku ladai sama lada padi awu atu ada terais2 saja..

Ular Sawa Selagon

Anonymous said...

morning..eiii siapa bah tu m.nia91 tu..bikin panas bah..kalau ko tegur pun bersopan la bah..sia ni bukan marah tapi sia rasa dia ni nda bersopan bah..eiii

Petronella

Anonymous said...

halu a..
aiya a..
petrol a..
ular sawa a..
jangan mala2 a..
itu olang a..
mungkin budak2 lagi a..
tarak akal a..
biasa la a..
cakap pun mcm budak2 a...
wa lasa a..
kmu jangan ambil ati a..
biasa la a..
olang lain a..
manyak jeles a..
sama kita a..
aiya...
peace no war a..
aiya...

Lim Tat

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

jmbtn, carefully, dont blame anymore i we have no evident to show m.nia91 from the club..i think we just ignore and looking forward ok..

One In A Million Teen In Sipitang

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

KawAN2...

BiaRlaH OranG menGatA Kita...yanG penTInG BlOG kiTa amaN...seLeSa HinGGa aDa PelawAT jaUH melAwAT BloG Kita...BiaRlah Dia DenGAn JiWa Dia...YanG penTInG Kita BersaTU...menBanGUnKan Blog InI SuPaYA lebIH RamaI laGI PenGUnJUnG LuaR negerI berKunJuinG ke BlOg KiTa...WalaUpUN denGAN caRa Dia...Kita janGan kiSaH...YanG penTInG kiTa Ada pelAwaT yanG BerMinAT denGAN BloG KiTa WalaUpUN menyemBunYiKan Rasa minaTnya terHadaP BlOG Kita...k...

CILI PADI

Anonymous said...

biarla blog ni x lawa, yg pntg bkualiti..
biarla blog ni x cantik, yg pn ramai orang..

kan..kan..kan...

dari blog lawa tp sunyi ja..
dari blog cantik tp syok sendiri..

Bel stUFF co Ltd
LCCT Sepang

Anonymous said...

ciLI paDI, yA diA suKA baH tU maHU joIN blOG nIE seBAB di bLOG m.niA91 tU tiADA merIAH mcaM bloG krmB ni..iTULAH kaN, kaLAU haSAD denGKI daN iRI hatI berAJA di HATI, memANG iNI LAH yanG jADI.

jamBATAN beauFORT

Anonymous said...

eii..cni pun kita ckp2 lagi kan..heheh..ya betul tu cili padi, sia bangga jadi ahli krmb sbb blog kita ni sudah terkenal..sia bangga la..eiii tp org yng ckp blog ni x cantik tu dia cemburu buta kayu bah tu..eiiii..

Petronella

Anonymous said...

awu cili padi, andangnya tu..kalau sudah pesin suka jeles atu, jeles tah jua kan..ani lagi blog lawa di cakapnya nda lawa..huhu..sadang jua ah..

Ular Sawa Selagon

Anonymous said...

assalamualaikum wrt.

sahabat smua, kita maafkan lah kesalahan insan yang bernama m.nia91 itu, lebih baik kita memaafkan dia kerana kita akan mendapat pahala yang berlipat kali ganda apabila kita memaafkannya tambahan pula kita berada di dalam bulan ramadan al mubarak. mungkin hamba Allah itu tidak sedar dan tidak mempunyai niat untuk berkata begitu, tapi untuk tujuan secara sihat. biarkan Allah sahaja yang menentukannya.

Ustaz KRMB

sebuah hadis ada menyatakan berbuat baik dan bersangka baik lah kita sesama insan, nescaya Allah akan memberkati hidup kita

Anonymous said...

KawAN2...BiaRkaN ORanG berPanDanGaN TiDak BaIK terhADaP BlOg KiTa...yanG penTinG panDanGAn kiTa terHadaP blOg kiTa...yanG SanGaT sisTemaTIk...TeRaTur...caNtiK...KreaTIf DaN sebaGaINya...blOG inI iBaRaT taMAn PerMaiNan yanG paLinG caNTiK baGI KIta...SeHinGGa ramaI yanG MengambIL BerAT TenTanG blOg kiTA...YanG KatA tIdaK caNTik tu...KiTa JaDIkan SaTU cabaRan UnTuk KiTa...supaYa bloG inI BenAR2 canTik...sebenArnYA m.nia91 Kata tak CanTik Tu...Dia MemberiKan semanGAt suPaya KiTa canTikKan lagI Blog ni...kan...TerimA KasIH KepaDa m.nia91 ataS perHAtiaN anDa ye...


CILI PADI

Anonymous said...

m.nia, bh mrlah join ktorang cni..br ko tau cntik x cntik blog ni

al-tengok al-tegur SDN BHD

::CuLan:: said...

Salam 1Malaysia

Syukur kerana belia-belia negara kita masih mengingati sejarah pembentukan Malaysia dan secara tidak langsung tarikh pembebasan Sabah dan Sarawak dari cengkaman penjajah.

SEJARAH MENGAJAR KITA UNTUK MENSYUKURI APA YANG KITA KECAPI SEKARANG.