Tuesday, September 1, 2009

KEMPEN "ONE DAY FOR ENGLISH"


Try To Be A Good Writer & Speaker...


Salam Rakan Muda,
Kepada semua ahli KRMB, bermula pada hari khamis ini, 3hb September 2009 pihak KRMB akan melancarkan Kempen "One Day For English" iaitu pada hari khamis setiap minggu semua ahli KRMB dan pengunjung setia blog ini diwajibkan menggunakan Bahasa Inggeris sebagai medium komunikasi di dalam blog ini sama ada di dalam chat box ataupun memberikan komen di setiap posting isu blog ini.

Rasional disebalik kempen ini adalah untuk menggalakkan komuniti KRMB untuk meningkatkan penguasaan terhadap Bahasa Inggeris yang mana selama ini Bahasa Inggeris merupakan masalah utama yang sering membelenggu generasi muda terutama yang berada di luar bandar. Dengan adanya alternatif ini, semua pihak diharapkan dapat meningkatkan mutu dan kualiti serta kemahiran tatabahasa ke arah yang lebih baik dari masa ke semasa.

Justeru, kepada semua ahli dan pengunjung blog KRMB, jangan malu jangan segan kerana lebih baik mencuba daripada tidak mencuba langsung. Pihak Admin@KRMB juga TIDAK AKAN MENYIARKAN sebarang komen yang ditulis di dalam Bahasa Malaysia pada setiap hari Khamis selama tempoh kempen ini.

Okey semua semoga berjaya mempelajari dan meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris. Good Luck Everybody. KRMB :- Satu Perjalanan Ke Masa Depan.


In our world today, those who have writing skills have stronger chances of succeeding than those who do not have writing skills since communication had become a way of life for humans.To those individuals who want to become good writers or good writers who wish to enhance further their skills here are some friendly advices that could help you achieve your purpose.

A. Practice makes perfect
B. Read regularly
C. Learn proper grammar
D. Enrol in a writing class

35 comments:

Anonymous said...

hi good morning..
ui krmb dah wat kmpen yg bagus, congrats lah..mcm2 ada...

afiq

Anonymous said...

hye all

Ok admin..No BM in Thursday Ok..Hehehe...

Anonymous said...

edidih, bbebahasa ingris tah kitani hr ampat ani...mati2..ani tah subjek yg x pnh aku lulus dr dulu lg, tp nda apa, bisai jua la krmb buat mcm ani, nya urang ada jua kita bspeking walupun nda ketantuan nanti kan..hehehe

Ular Sawa Selagon

Anonymous said...

kempen bahasa inggeris ini amat baik sekali dan selaras dengan saranan dan dasar kerajaan yang mahu memantapkan penguasaan bahasa inggeris di kalangan rakyat malaysia. elok kempen ini diikuti oleh mana2 kelab rakan muda yang lain kerana cukup menarik pendekatan krmb laksanakan ini.

Hj Bakhil Khan

Anonymous said...

good effort KRMB..thanx to d person who create d idea...

Anonymous said...

hii..good afternoon..
yes, we all proud with krmb..thanks to cili padi becoz he starting to proposed this idea to miss ray and krmb. so i hope we can accept that and try the best for it.thanks miss ray coz adjust and make announcement every thursday is english day.wow....

One In A Million Teen In Sipitang

Anonymous said...

KEPADA

KRMB

TERIMA KASIH KEPADA KRMB KERANA MEREALISASIKAN SALAH SATU CADANGAN YANG DIBUAT OLEH KOMUNITI BLOG NI. SAYA MERASAKAN INI ADALAH LANGKAH POSITIF YANG DIJALANKAN OLEH KRMB UNTUK MENDENGAR CADANGAN DAN IDEA DARIPADA RAKYAT KRMB. TERIMA KASIH JUGA KEPADA MISS RAY.

NOORDIN MAT TOP
The Bomber Man

Anonymous said...

semOGA kemPEN iNI berJAYA daN menCAPAI matLAMATNYA

jamBATAN beauFORT

ابڠ بيکا said...

CAN BAH IF YOU...

Anonymous said...

salam perpaduan....

buat suma ... sori ek if xdpt reply komen tuk 2 3 ari ni...sy kena g sandakan..program tadarus bhgian negeri..apa2 pas blik sy bca suma komen n cdgan korg k....insyaAllah 5hb sy cek blog....daaaaa

mis ray

Anonymous said...

One In A Million Teen In Sipitang,

Thanks againt...To OIAMTIS...HoW U ThinG iF U SpeeKiNG eNglIsH On ThUrsDaY oNlY...caN u Do ThaT...


CILI PADI

Anonymous said...

sAtu LAgi cAdaNgAn SY kEpAda mIS rAy DAn ADMin...mAcAmAnA kAlAu kiTA BAGi sEmua koMEn DI pOSt YANg PERtaMA sAhAjA...mAKsUDNya...pOSt BAru...jAdi D pOSt yANg LEpaS...bIArKAN BERlALu...kItA puN tIdAk SUsAH2 mAhu bUkA sANa...bUkA sinI...kAn...tU cAdANGAn SAhAja...

CILI PADI

Anonymous said...

saYA tiDAK berSETUJU denGAN cadANGAN terBARU cilI paDI iTU, baGI saYA biaRLAH begITU kerANA daLAM setiAP poST adA pelBAGAI keISTIMEWAANNYA yaNG terSENDIRI. jaDI biaRKAN saHAJA.

jamBATAN beauFORT

Anonymous said...

cannot la cili padi, i still my own style..english for the all time..

One In A Million Teen In Sipitang

Anonymous said...

eloo..eii bestnya..nda sabar mau tggu lusa..tp sa rasa x best pula miss ray teda bah..miss ray jom la khamis ni kita speaking2..eiii

Petronella

Anonymous said...

ya sa sukung cakap c jambatan, cili padi bida la kalu gitu, nda best..

Professor Malam

Anonymous said...

seLAMAT berSUNGKAI saYA uCAPKAN sebENTAR saHAJA laGI

jamBATAN beauFORT

Anonymous said...

elo everybody..uh beautiful la krmb blog ni..but dont play2 ah this blog very powerful..so if u try to get something new different, u must follow this blog everytime..hehehe..test power b.ingeris

Limau Manis

Anonymous said...

Ok baH kalaU kamU...Tu CuMa CadAngaN...kalaU taK seTUjU Ok je...


CILI PADI

Anonymous said...

ciLI paDI, sunyi jak kn blog ni..nda mcm dulu, pedas dan brapi..

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

yaaa..sapot krmb punya

Saifuddin II

Anonymous said...

BoLeh baH kalAU KiTa MahU kaSIH paNaS...KiTa BinCaNG PasaL MaSaLaH GuLA TIaDa dIPaSaRan...SUkaR untUK memperOleHi...kakakaka...maiN jE...

CILI PADI

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

cili padi, klau masalah guna tu bukan panas, tapi tu bikin panas..heheheh

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

fuyu jambatan sy stuju dgn ko,mmg itu la ptt presiden kita lakukan sekrang..ni br la jambatan era baru, menegur cara berhemah..kjekekeekke

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

eloohh..uik ada lagi komplen pasl presiden kita..

sabar bah kamu, kamu tahu lah presiden kita kan sudah bilang dia bz, bz, bz, bz..tunggulah dia nda vz, bz, bz...baru dia masuk blog kita ni

mana kita tahu dia jarang masuk? dia masuk bah ni tapi x bg komen, tu jak bezanya...

Puteri Sungai Padas

Anonymous said...

seri blog ni kan makin kurang, jika mr presden kita selalu bsama kita kan best...mesti masyuk blog ni

Puteri Sungai Padas

Anonymous said...

c joe tu rock bah tu..kmu mesti tahu rock stail mcmana..

DUTA KRMB DI TAMAN WAWASAN

Anonymous said...

rock ka,dangdut ka, balada ka, irama malaysia ka, tu semua nda penting, yg penting jaga hati kami ni ahli krmb...

al-tengok al-tegur SDN BHD

Anonymous said...

haluu..

knapa ba kmu marah2 presiden...
x bgusss ba tu...
bguss bwa bncg bahh..
sy minta maaf klu tiba2 msk cmpurr

Awana Porto Dui Malaiku

Anonymous said...

elo awana porto dui malaiku, unik jua nama ko ni..hehehe..sa senyum2 jak tgk nick ko

Professor Malam

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

ya kwn, udah2 le tu ckp psl presiden kite tu..kite ni pn bukan sempurne sgt nk ckp org..kite pn ade gak kelemahannye..bagi le ruang semue org bkate2..tp x salah tukar2 pndpt same tegur menegur,tp semue pn kene sabor la ye..

Semenanjung Beaufort