Monday, July 6, 2009

KEM KEPIMPINAN SUARA BELIA MERDEKA


Kem Kepimpinan Penggerak Kematangan Remaja


Kepada Semua Ahli KRMB & Sahabat Rakan Muda,

Satu program yang dinamakan Kem Kepimpinan Suara Belia Merdeka akan dianjurkan pada bulan Ogos 2009. Program yang berteraskan pengukuhan integriti kepimpinan, kemahiran dan kebijaksanaan belia zaman pasca merdeka atau orde baru akan menjadi salah satu program kepimpinan yang amat signifikan dan bermanfaat kepada semua peserta yang bakal menyertainya kelak.

Justeru itu, Penyelarasn program En. Kahar Buntak memohon respon daripada semua ahli KRMB, sahabat-sahabat rakan muda, pengunjung setia blog ini dan masyarakat untuk memberi pandangan mengenai perlaksanaan program ini memandangkan pihak krew program sedang dalam rangka untuk mengenalpasti cara terbaik untuk menjadikan program ini yang 'high class' dan berkesan.

Yuran RM5 akan dikenakan untuk menyertai program ini dan KRMB secara peribadi berpendapat yuran tersebut amat berpatutan dan adalah menjadi kerugian jika ahli KRMB tidak menyertai kem ini kelak. Apapun pendapat anda semua amat diperlukan dan ini amat penting untuk mencapai standard 'dari remaja,untuk remaja dan kerana remaja'....

Moderator KRMB
06 Julai 2009

233 comments:

1 – 200 of 233   Newer›   Newest»
Anonymous said...

ASKUM,

saya azmarizman dari smk bft, sy bminat mau join pgrm ni, cuma mau tanya tarikh bila di buat? lokasi kem? hrp buat masa cuti skolah taw hjg mggu..tengkiu..

Anonymous said...

pd sia teda hal bah rm5 tu, yg pntg pengalaman tu bah lbh bharga dr rm5 tu..

sia hrp prgrm ni bjya..sapa yg tlibat nti ar? KRMB kena jmpt gak kah tu ek?

sia stuju jak prgrm ni..teda hal bh itu...

Anonymous said...

sapa jdi kem kom nti ar??

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Program ini merupakan anjuran Persekutuan Pengakap Pedalaman Bawah Dengan kerjasama KRMB. ( Cadangan )Dan program ini dirancang oleh saya sendiri dan dibantu oleh rakan saya.
Kem Komandan ( Kahar Buntak )

Antara Aktiviti :-

1. Ceramah
2. Lawatan
3. Aktiviti Kemahiran
4. Aktiviti Lasak
5. Komuniti
6. Sukaneka
7. Kebudayaan
8. Orientering

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Tempat dalam cadangan di Padang Pekan Beaufort. Tempat aktiviti tasik pejabat daerah untk aktiviti kayak, flyfoxdll

Anonymous said...

sy rs ni pgrem mmg baguZ..so mmg ptt korg ikut ni pgrem..sy pn mo join..nti gtau jak bla ble register ek...lalalala....

zul

Anonymous said...

i wanna be love this camp..i would like to be a most strenght person n became beaufort volunteer..so sweet if i get my ambition..krmb n mr kahar plez help me to became lika u right now..

tRaNsFoRMeZ XY

Anonymous said...

setuju la kem ni dibuat..cuma hrp krmb dpt join venture skali lah,mesti meriah kan..
tu kalu dah ada tarikh nanti sila maklumkn pd kami ah..

Anonymous said...

waaa...my uncle jd kem kom..ekehek..byk pgrm extreme,tp hopely aspek kselamatan jg di utamakn pganjur n klu bleh select pserta la, hnya yg tbaik ja bleh join, mcm? tkt apa2 jd sapa gak yg ssh kn, kmurang jgk kn..

Anonymous said...

sy cdgkn tkr tmpt la, d pdg pkn 2 mcm tdk mcbr, tp dr segi publisiti wat d pdg mmg ok la, cuma klu wat d hutan betol2 mgkn lbh manarik kan..br jungle life..wat kem mmg mcbr..tp ni pandangn sy jak bah ni..

Anonymous said...

sia cdgkn wat mlm burung pungguk, baru semua rasa oren..ok ka? uhhhhhh.....

BELL said...

TUAN KAHAR,
BAGI LAH AKU SATU SLOT CERAMAH DALAM KEM TU..HAHAHAHA..MELOBI NI...HAHAHAHA...

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Kita orang akan buat yang terbaik untuk kem ni. Tapi kalu buat kat hutan memang best tapi klu lihat dr segi keselesaan seperti lampu, tandas, tpt mandi dll amat sukar...ini akan menyulitkan pengurusan. Tiap malam kita akan adakan malam kebudayaan, permainan dll. Yg penting suport dari kamu rang. tagget peserta 500 ke 1000 orang tu pun kena tenguk tarikh yang paling sesuai. apa2 pun sia akan rancang yang terbaik untuk semua.

Anonymous said...

sya ok jak dgn pgr ni.sya ma kwn2 mang mo join ni grem.sya rap pgnjr pat gi promosi pd smua biar smua tahu.grm bek cm ni jan smpi rang len x tau

Reen

Anonymous said...

kem kom kahar,
x-pjkn bleh juin ka?bestny...aku mau join

ginger bft

Anonymous said...

slmt pg,
knapa KRMB xda respon utk pgrm ni, dgr khabr ni combind dgn krmb kan ini pgrm tp KRMB mcm senyap jak..
Hopley KRMB dpt support pgrm ini 100%

Cikgu Pantun

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Program ni kita buka kepada semua belia di sabah. Kita tak hadkan kepada belia tertentu. Bab target kita belia dalam persatuan beruniform dan x beruniform di seluruh sabah. Tu pun klu ada support kamu rang. Klu selesai perngurusan dalam minggu ni..sy akan edar borang dlm masa terdekat. May be after mesy KRMB.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

PJKN Beaufort sy x pasti g. Sama ada dibuat tahun ni ka x. Tu semua di bawah pengelolaan JBS beaufort dan HQ. Kita tunggu je pa cerita dorang...k

Anonymous said...

T KRMB & EN.Kahar Buntak,

Salam,tahniah pda anda krana bcdg mngadakan prgrm yg baik utk kepentingan belia, rakyat dan negara. Saya ada bberapa cdgn dan sy harap cdgn sy ni mendapat respon tp tdk smestinya anda trima

1. kem ni dibuka pd smua pmimpin plajar skolah,klu bleh wat gabungan jgk dgn jbtn plajaran utk mlicinkan pjalanan dan pengurusan

2. di cdgkn buat di training centre, maksudnya tmpt yg ada kmudahan faciliti advance yg sedia ada dan tjamin keselamatan semua pserta..bkn tdk pcya dgn kbolehn pganjuar mengendali sendiri, tp klu ada option lbh baik knapa tdk gunakan

3. sy cdgnkan yuran rm5 tu mungkin bleh dinaikkan lg jika soal bajet mnjd masalah pd pganjung, klu rm10 kali 500 pserta, sy rasa tu sdh mcukupikan

4. sy cdgkn gak mohon bajet daripada yb parlimen dan dun, kerana mereka bejawatan dlm krajaan dan sokong pd aktiviti belia

5. dptkan cdgn pgrm drpd mana-mana jbtn yg bkaitan, mgkin ada benda dalam aktivti yg tdk mnepati syarat

6. buat aktiviti kerohanian dan kesdaran jiwa...

skian,ini cdgn dan pndgn sja, sy hrp pihak yg tbabit dpt fikirkan mana yang baik utuk suma..

Lan

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM

SAYA ADALAH BELIA YG PENAH SERTAI PRGOGRAM UNDER JABATAN BELIA DAN SUKAN DAN PERSEKUTUAN PENGAKAP, TAPI DI MANA SAYA TIDAK AKAN BGTAHU LAH UNTUK MENGELAKKAN SALAH FAHAM DAN ADA PIHAK TERASA. SAYA MENGENALI EN KAHAR BUNTAK DAN PEGAWAI JABATAN BELIA DAN SUKAN DI BEAUFORT. APAPUN SAMA MACAM LAN DI ATAS, SAYA JUGA ADA BEBERAPA CADANGAN...

SAYA RASA KEM INI JANGAN TERLALU DIPENGAKAPKAN, KNAPA SAYA BERKATA BEGITU, SAYA YAKIN INI AKAN DISERTAI RAMAI AHLI PENGAKAP, OLEH ITU SAYA MINTA EN KAHAR YG JUGA PEMIMPIN PENGAKAP TIDAK MELAKSANAKAN PROGRAM INI DENGAN GAYA PENGAKAP, KALAU BOLEH BIARLAH GENERAL, YAKNI BEBAS DARI SEBARANG CIRI-CIRI KEM PENGAKAP, BIAR KITA ADA KEM YANG ADA IDENTITI SENDIRI KAN...

KEDUA, SAYA RASA SEBAB DIMAKLUMKAN MUNGKIN RAMAI JOIN PENGAKAP NI, BAGUS JUGA KITA AMBIL BEBERAPA AGENSI UNTUK BEKERJASAMA DAN TIDAK PADA KRMB SAHAJA, BUKAN MEMPERKECILKAN KRMB, TAPI JIKA SEPERTI AGENSI RELA, JPA 3, BTN DAN JABATAN LAIN JOIN,MUNGKIN PROGRAM INI AKAN MENDAPAT KEYAKINAN DAN LIPUTAN YANG LEBIH BAIK KAN...

DISIPLIN SEMASA PRORAM JUGA HARUS DIUTAMAKAN, NANTI TIDAK SEPERTI BELAKU DALAM KEM PLKN BARU-BARU INI ADA TERJADI PERGADUHAN, YALAH SUDAH RAMAI MESTI BANYAK KARENAH KAN...JANGAN JADI BEGITU SUDAHLAH

SAYA MENYOKONG KEM INI DILAKSANAKAN, DAN SAYA HARAP PROGRAM INI AKAN BERJALAN LANCAR NANTI JIKA IA DAPAT DIREALISASIKAN...

SEKIAN PENDAPAT SAYA

JOEY KOBOI

Anonymous said...

Ya betul..betul..betul..

Upin & Ipin Jr

Anonymous said...

menareq progreem ni..
apa kata pgogreem ni buat mcm realiti show..bleh wat bisnez...
ambik pgambarn paztu jual la cd n dvd..sure untung punyez..

biz man

Anonymous said...

burink tau bt d pdg, bt la d tmpt len, mcm d kp ka,area pntai ka, resort ka..ekeke..kali bah kan...

Anonymous said...

budak tingkatan 1 sampai 3, yg blum umur belia tu bleh join ka?

azmarizman

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Terima kasih di atas perhatian, cadangan dan sokongan anda dlm menganjurkan program ni. Seperti yang ada didlm kertas cadangan saya...program ini tidak akan dipengakapkan..program ini ada identiti tersendiri. apa yang ada dalam program belia, pengakap, bulan sabit dan lain2 pertubuhan akan digabungkan. Dan dalam ajk pelaksana juga kita ada AJK bersama. aktiviti program ini sangat menarik dan saya rasa ia menyedapka cita rasa belia dan beliawanis zaman sekarang. semua ada.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Cadangan untuk menaikkan yuran RM10 saya setuju tapi bergantung kepada mesy AJK nanti. Dan cadangan untuk tempat program perlu diteliti sedalam -dalamnya. Kerana tempat yang tidak sesuai boleh menyulitkan pengurusan aktiviti. Thanks dgn cadangan diberikan. Dan Kita akan buat perbandingan tempat. Saya janji akan buat yang terbaik untuk kem ini. thanks againt.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Ya mungkin kita akan buka kepada pelajar sekolah tingkatan satu ke atas dan hingga belia berumur 30 tahun. kerna kita nak semua boleh merasai keseronokan disamping mencari pengalaman, pengetahuan dan semangat kenegaraan. Sekarang ni kita sedang membuat urusan dengan pihak yg berkenaan untuk lebih melicinkan perjalan program ni. Kita nak semua pihak berpuas hati.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Ya mungkin kita akan buka kepada pelajar sekolah tingkatan satu ke atas dan hingga belia berumur 30 tahun. kerna kita nak semua boleh merasai keseronokan disamping mencari pengalaman, pengetahuan dan semangat kenegaraan. Sekarang ni kita sedang membuat urusan dengan pihak yg berkenaan untuk lebih melicinkan perjalan program ni. Kita nak semua pihak berpuas hati.

Anonymous said...

salam,hye smue..
emmmm bgus ler byk opinion and idea yg korng bagi smue..sye pn rase kem ni ptt kite laksanakn... mcmane ngan pserta dr labuan, bleh join ker?

ita ILP

Anonymous said...

ooo..bgto kah en.kahar,sy hrp pgrm itu nti tdk mcm pgrm pgakap lg lah..bkn apa nti bila dh jd gtu, mcm tida best pla kan..sy suka lah klu pgrm tu nti jd general kem...

Joey Koboi

Anonymous said...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Saya adalah ahli jawatankuasa Pergerakan Pemuda UMNO di salah sau cawangan di dalam Bahagian Sipitang. Saya cukup tertarik dengan kem ini dan saya secara peribadi juga menyokong kem ini untuk dilaksanaka. Saya ucapkan tahniah pada en. kahar dan krmb kerana telah sudi menggerakan program ini untuk kebaikan semua terutama pada anak bangsa dan ini akan mengukuhkan lagi jatidiri dan nilai moral yang baik di kalangan generasi muda.

saya berpendapat program ini adalah landasan yang tepat untuk menjana kembali nilai kemasyarakatan dalam diri remaja itu sendiri. saya cukup yakin jika program ini mendapat kerjasama dan sokongan daripada semua pihak, pasti ianya berjaya.

semoga kem ini kelak akan terus berjaya dan berkembang maju lagi pada masa hadapan. skian

Azman
Pergerakan Pemuda UMNO

Anonymous said...

hii kengkawan, lama sudah sia tidak online, kebetulan ada 5 urang tgh online skng, sia nmpak pun ini post rmi yg bg komen, jd sia pn mau komen lah..sia rasa yuran rm5 atau rm10 tu murah sgt, bkn mau ckp apa lah, sia tahu ini kem mesti byk guna kos, sia pn pnh wat kem di tawau dulu, mmg byk guna ongkos la..bgini la, sia ada 1 cdgn, apa kata naikkan yuran tu jd rm25 sorang,tp dgn 1 syarat smua kmudahan lengkap, kalu ada baju kem lg bgus,ada jg rasa bangga sket..tp sia tahu rmi tdk stuju psl rm25 tu mmg mahal lah, apapn sia bg idea ja bedasrkan sia pn pnh tlibat dlm kem sebegini.ok lah nti sia tgk lah blog ni okey..

Norman Jangkulin
Tawau

Anonymous said...

en.norman,klu rm25 dpt tarik 500 orang ok jgk,tp klu rm25 yg ikut 100 jak teda guna gak kan,kalu rm10 dpt 500 org, mana byk?

kan..kan...kann

Anonymous said...

helooo..
aku ni pminat setia krmb..aku bkn apa, aku suka jgk ikut program cuma kalu bleh aku mau smua nti bjya..itu sja aku mau, buat di mana, brapa yuran, slesa nda slesa aku nda peduli,yg pntg pkhemahan ni bjya..itu jak aku mau..ikut kem enjoy dan seronok dan byk pgalaman..

BudakBaruBelajar

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

0. Terima kasih di atas cadangan dan sokongan kamu semua dan terima kasih kepada En Azman (Penggerak Pemuda Umno Sipitang )atas perhatian dan sokongan anda.
1. Untuk wilayah Labuan kita galakkan untuk menyertai di dilarang.Dan sy cuba kirimkan satu set borang penyertaan dan jemput utk kamu...k.
2. Ya program ni akan digeneralkan dan tidak di pengakapkan. Yg pasti aktiviti menarik dan memuaskan.
3. Bagi yuran RM5 dan RM10 memang murah. Tapi Klu RM25 tu mahal saya rasa kerna kita kena fikir tambang, makan dll untuk menyertai program ni.Tu tanggung sendiri atau kumpulan / persatuan masing2. Tq atas cadangan tu.
4. Tempat dalam kertas kerja kita buat di Padang Pekan Beaufort. Cadangan kedua kita orang kan buat di Pusat Latihan Binsuluk, Membakut.

Apa2 pun kita rang cuba yang terbaik utk program ni....k...tq all...

Anonymous said...

saya setuju jika program ini dijalankan di pdg pkn bft...byk kemudahan yang kita boleh dapat di samping persekitaran yang terkawal...cuma munkin masalah tandas yang dihadapai...

tapi saya tertanya2 kemana pengerak rakan muda bft...kenapa dia berdiam diri sahaja sedangkan program ini under KRMB...mcm tak berminat pula...bagilah sokongan moral untuk KRMB..penggerakkan nadi KRMB manakala KRMB nafas untuk pengerak...

rompakan

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Bagi belia di W.P labuan kita galakkan menyertai bukan dilarang seperti yang tersalah taip di komen di atas.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Kepada yang berminat untuk menyertai kem perhimpunan belia di keningau hujung bulan ini boleh lah berhubung dengan saya untuk wakil peserta kontingen pedalaman bawah.Parlimen Bft, kmanis, c.p.tang.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Kepada yang berminat untuk menyertai kem perhimpunan belia di keningau hujung bulan ini boleh lah berhubung dengan saya untuk wakil peserta kontingen pedalaman bawah.Parlimen Bft, kmanis, c.p.tang.

Anonymous said...

brapa hb tu skip?

Anonymous said...

buss kahar,borang join pgrm tu bila bleh dpt?mcmana klu kamiurang dtg dr tampat jauh,cnthnya bt60,ada sdia kreta taw tmbg ka?

Belia Bt 60

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

sia suka itu rompakan,sia pn tetanya2 mana p itu penggerak bft, pmimpin krmb pn snyp jak,ptt pgrm begini smua bg sokongan, sia kecewa dgn smua skng dr pgerak smpi pmimpin krmb, sama jak teda rasa mau majukan ni kelab..

apapn,sia msh hrp ini kelab dpt bjya nti..jgn pndgn blakang lg, bangunlah wahai smua insan krmb

Cucu datuk panglima

Kelab Rakan Muda Beaufort said...

Komen pada Jul 14, 2009 10:41:00 AM telah ditapis kerana menyentuh sensitiviti dan tidak berkaitan dengan KRMB

Anonymous said...

kengkawan, kita bg skong dan pndpt utk pgrem kem kpimpinn ni, jgn kta ktuk2 pla k..nti mcm2 pla blog kta ni kena entam blik..ingt tau..

REEN

Kelab Rakan Muda Beaufort said...

To All,

KRMB sentiasa memberi sokongan kepada semua pihak yang ingin bekerjsama bersama KRMB. Kepada ahli KRMB dan pengunjung setia, pihak pemimpin KRMB bersama En. Kahar Buntak dan Persekutuan Pengakap Malaysia cawangan Beaufort telahpun berbincang dan mereka juga telahpun bersepakat bersama Pegawai Belia & Sukan (P) Bahagian Beaufort untuk merealisasikan program ini dengan jayanya. Pemimpin KRMB tidak perlu menunjukkan sokongan dengan memberi komen di dalam blog ni kerana sokongan dan perbincangan dibuat secara total dan persetujuan telah dicapai. Harap Ahli KRMB dapat memahami keadaan ini. Sekian, TQ

ADMIN KRMB
b.p KRMB Staf Leader

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Tq 4u support...utk program di kgu tu saya cuba semampu yang boleh untuk dapatkan sponser untuk tambang pergi/balik ke program di kgu tu. Program tu mungkin berlarutan selama 5 hari pada hujung bulan ni. tapi tarikh belum ditetapkan. apa2 pun yang akan setiasa buat lapuran dari masa ke semasa dalam blog ni. sentiasa lah lawat blog ni setiap hari. perkembangan akan di beritahu setiap hari. k...tq

Anonymous said...

oooo..begitu ka...bah...
itulah aku pun teda mau jd begini, hidup KRMB..

BudakBaruBelajar

Anonymous said...

en kahar watpa d weston hari 6 atu?

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Bagi pihak KRMB dan penggerak RMB saya memohon kepada semua rakan-rakan saya dalam blog ni dan pengunjung blog ni supaya tidak mengeluarkan sesuatu perkara yang boleh menjejaskan blog kita ni. Saya sayang blog ni. Blog ni banyak memberi maklumat dan info2 yang berguna kepada kita. sekiranya ada yang ingin meluahkan rasa tidak puas hati terhadap pihak KRMB atau penggerak bolehlah fon sia ke no 0138694190 untuk maklumat selanjutnya. Kita cuba berbincang masalah yang dihadapi dengan cara yang terbaik. Saya sentiasa bersama anda dan blog ni.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Di weston tengah mengendalikan Kursus Patriotisme Pemimpin Muda Bahagian / Sabah bersama dengan rakan saya En Suardi, Halbi, Aziz Dan Amreezal.

Anonymous said...

Kami bukan menghentam sesiapa tetapi sekadar menyuarakan apa yang terbuku di dalam ati kami...Kenapa mesti takut untuk berhadapan jika betul kamu tidak salah...kenapa mesti orang lain yang bangkit memberikan penerangan mengenai isu yang kami timbulkan bukanya PENGGERAK atau PIHAK KEPIMPINAN KRMB yang kabarnya hebat dan serba boleh...

Apa pun tahniah kepada En Kahar kerana bersedia mempertahankan KRMB walau pun dia bukan ahli KRMB...Sungguh malang KRMB kerana mempunyai barisan kepimpinan yang lemah dan penggerak yang cepat melenting...

Untuk admin blog pula jaganlah padam apa2 komen yang ada disini kerana ia adalah suara hati kami. Kata nak jadikan blog ni sebagai medan untuk remaja menyuarakan pendapat.. Berani kerana benar bah takut kerana salah...faham2lah

Anonymous said...

Salam smua,
emm..nmpklah ada pla lg yg mau kana masak ni,aku ni bkn apa,ikutkn memang nda puas hati dgn pgerak bft ni, sama sesetgh barisn kpimpinn krmb ni,tp aku malas mau ckp,yalah ckp pn tu mmg pmimpin kta kn..apapn pd kwn2 yg tdk puas hati sma pngerak ataw sapa2,jgn tulis di sini,nti masa miting kna kasi luah smua,nti br la face to face namanya kn..

psl kem kpimpinan ni, aku puas hati dn aku yakin kem ni akan mjdi realiti..trima ksh pd en kahar yg sudi menghulur kesudiannya utk bkerjasama sama krmb...mau hrp pgerak mimang susahlah krmb ni mau bgerak ataw dpt projek wat pgrm..

kpd admin krmb,jgn gak tlalu sinis dgn komen kami,bg lah kami pluang mluahkn rasa nda puas hati kami krana kritikan tu pkara biasa tu dlm pjalanan mnuju kjyaan bah kan, slogan krmb pn a journey to future, jdkan kritikan kmi ni sbgi idea utk mempbaiki krmb..kami bkn pak turut ja dlm smua hal, mana yg baik kta support, mana yg nda ngam tu kmi kritiklah,lgpn kmi kritik scra mbina, bkn kritik dgn makian atau nda tantu pasal kan..

BudakBaruBelajar

Anonymous said...

uhh capat jua en kahar ni reply..sukanya...

Anonymous said...

Saya pun tertanya2 dimana silapnya hingga banyak cerita yang tidak sedap di dengar timbul...Adakah silap Penggerak, ataupun President KRMB ataupun Kita sebagai pengunjung blog yang terlalu inginkan jawapan...
Saya berharap akan ada satu orang yang benar2 terlibat dengan KRMB akan bangkit memberi jawapan..bukan apa saya merasa mcm kami ni ja yang syok sendiri bercakap di blog sedangkan ORG2 YANG BERKUASA DAN BERJAWATAN DALAM KRMB DIAM 1000 BAHASA..pecayalah jika keadaan ini berterusan aura blog krmb akan hilang...

adiosssss

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

kepada semua penghujung blog ni dan ahli KRMB...kita lupakan dulu pasal tu pengerak dan presiden...kita cerita balik mengenai pandangan kamu tentang Kem Kepimpinan ni. Saya nak minta komen dan cadangan anda semua demi menjayakan program ni..supaya kita semua dapat merasakan keseronokan dan pengalaman dalam program ni...apa2 pun pasal lain2 kita lupakan dulu...sekarang ni saya dengan rakan lain sedang membuat persediaan untuk program kem kepimpinan ni...plz bagi sia cadangan atau idea...kerana tanpa anda program ni tak bermakna...tq

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

kepada semua penghujung blog ni dan ahli KRMB...kita lupakan dulu pasal tu pengerak dan presiden...kita cerita balik mengenai pandangan kamu tentang Kem Kepimpinan ni. Saya nak minta komen dan cadangan anda semua demi menjayakan program ni..supaya kita semua dapat merasakan keseronokan dan pengalaman dalam program ni...apa2 pun pasal lain2 kita lupakan dulu...sekarang ni saya dengan rakan lain sedang membuat persediaan untuk program kem kepimpinan ni...plz bagi sia cadangan atau idea...kerana tanpa anda program ni tak bermakna...tq

Anonymous said...

huhhh..
KRMB harus elak kontroversi lagi..
kepada smua harap dapat betenang lah,kem kepimpinan suara belia merdeka ni saya harap akan dapat menyatukan kembali kita semua. saya akui ada sedikit prubahan dlm gaya dan stail kpimpinan skang dr pngerak smpi krmb, sbb tu jgk saya sudah jarang ke pejjabat belia lg untk mahu tahu program sbb semua dah lain, dah nda mesra pelanggan lagi..apapun jangan lah marah, kita sama saja sebenarnya, jangan kita bandingkan dulu dan skarang, cuma mana yang baik tu saya akan sukung ja...Majulah KRMB untuk Rakan Muda

Saifuddin II

Anonymous said...

menarik skali utk sy ulas mengenai kem ini dan pelbagai ulasan bkaitan krmb ini. saya trus terang memuji krmb kerana bgtu pantas mengatur langkah mara ke hadapan, bbanding kelab lain yg ada, saya akui krmb adalah yg plng maju dan ke hadapan.saya perkenalkan diri, saya adalah pemerhati bebas dan boleh dikatakan selalu mengikuti pkembangan blog ini, saya ada kenal beberapa pmimpin krmb dan malah penggerak rakn mda bft terdahulu iaitu bel memang saya kenal dan saya tahu krmb mula mengorak langkah di bwh pntadbiran mr bel ini.bekenaan kem kepimpinan yg di canang en kahar itu saya sangat stuju dan bharap ia akan dpt dilaksanakan. saya mncdangkan prgrm ini tidak lah tlalu klise,maksudnya tdak dijalankan dgn gaya biasa,contohnya macam tgk filem melayu, kta boleh agak apa kesudahannya, jd sy harap pelbagaikan aktiviti dan pendekatan mestilah sdikit belainan dr pgrm biasa kerana klu disertai 500 peserta mmg mcm2 yg kta jmpa nti kan.mana lagi yg buat karenah dan macam2 tu nanti..slain tu, krmb harus mngmbil kesempatan ini utk mengukuhkan kmbli krmb yg dilihat smakin lemah dari hari ke hari. mujur jgak blog ini masih btahan, cuma scra realiti semkin kurang kita dgr bkaitan krmb. penggerak baru jgan pegang sgt title 'saya masih baru', buanglah jauh2, saya pernah duduk semeja dengan mr bel dan tahu bagaimana susahnya dia yg mula2 keja dgn tiada langsung sukarelawan, dia sendiri yg cari dan create sukarelawan, spttnya pngerak skng bsyukur kerana masuk keja sudah tersedia smua, smua ada..sy berani bkata bgini sbb saya tahu apa hasil keja mr bel, bkn saya mahu memujinya berlebih2 tp itulah kenyataannya. sikap jugak memainkan peranan penting, saya cukup hormat pd mr bel walaupun sudah dinobatkan sbg penggerak rkn muda tbaik malaysia tp dia langsung xbrubah sikap, malah trus menerus menghargai sukarelawannya yang bkerjasama bsama dia, sbb dia tahu tanpa sukarelawan dia tidak akan dapat anugerah itu. Saya harap hal ini akan dapat diperbetulkan, saya secara peribadi tidak mahu pngerak skang mahu menjadi mr bel yg kedua, tidak dan saya pn tidak bmksud begitu tp cukuplah meneruskan apa yang sudah direncanakan dan ditinggalkan, jangan biarkan mahupun hapuskan. saya sentiasa menyokong apa2 pgrm krmb dan jangan salah anggap, saya bukan mengkritik tp mahu menjelaskan keadaan sebenar kenapa ahli2 krmb skang sudah pandai mengkritik bosnya..tepuk dada tanya selera

Murai Baik

Anonymous said...

saya suka itu murai baik...kem itu memang saya sokong, harap en kahar dapat buat sesuatu, en kahar pun bukan tidak biasa dengan camping2 ni kan..tepuk2 berubut...

Anonymous said...

elooo..
sia rasa kalau blog ni tiada, sia pun tidak tahu lah macamana mau tahu ada program atau teda.syukurlah blog ni masi ada. sia harap sia tidak ketinggalan apa2 lagi information dengan adanya blog ni.

Lew Mei Mei
SM St Paul

Anonymous said...

wah murai baik, aku suka komen ko, memang bernas. tgk jak skng ajk krmb pun tida lengkap lagi, mcmana durang mau bgerak, kalu dulu ada kosong jak terus isi, ndapun akan dipangku dulu oleh mana2 ajk len..ni teda plak..aku pun nda tahu bila meeting pengurusan dorang ni lagi, mau wat meeting susah pla aku tingu,menteri kabinet yg slalu sibuk tu pun sinang ja mau atur meeting ni pla kita ni..aku nda sabar2 sebenarnya mau dtg meeting krmb ni, itu pun kalu di jemput lah..

BudakBaruBelajar

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Kpd yg berminat utk mengikuti program kem kepimpinan suara belia merdeka 2009 ni...keputusan akan diketahui selepas je mesyuarat KRMB tentang yuran penyertaan, syarat penyertaan, tempat tarikh dan sebagainya. Memandangkan program ni di bawah anjuran Pengakap dan KRMB saya mengusulkan bagaimana kalau yuran penyertaan sebanyak RM15.00 seorg. OK ka.....yuran ni untuk kegunaan pengurusan tempat dan sbgnya. penyertaan kita akan buka kepada semua belia dan beliawanis seluruh sabah. Masalah kerena peserta kita dah ada cara yang sesuai untuk menggelakkan kontroversi dikalangan peserta. Kita akan buat yang terbaik untuk peserta.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

KEM KEPIMPINAN SUARA BELIA MERDEKA

Kem Kepimpinan Suara Belia Merdeka 2009 Peringkat Pedalaman Bawah ini merupakan satu program yang di anjurkan Oleh Persekutuan Pengakap Pedalaman Bawah dengan kerjasama Kelab Rakan Muda Beaufort. Program ini juga memainkan peranan sebagai cara menarik lebih ramai lagi belia dan beliawanis bergiat dalam persatuan, pertubuhan belia khususnya di bahagian pedalaman bawah dan am di Sabah. Disamping memberi bimbingan kepada peserta / belia dan beliawanis supaya menjadi belia yang berwawasan, berkepimpinan, berdisiplin, bertabggungjawab, cinta kepada negara, bangsa, agama dan mempunyai matlamat dalam hidup.

Tarikh : 15hb - 18hb Ogos 2009
( Cadangan Pertama )
September 2009 lepas raya
( Cadangan Kedua )

Sasaran : Semua Belia dan Beliawanis yang berpersatuan dan tidak berpersatuan.

Yuran : RM5.00 (cadangan pertama ) RM10.00 ( cadangan kedua ) RM15.00 ( cadangan ketiga )

Aktiviti :-

1. Ceramah -

i. Polis
( Rasuah dan Jenayah )
ii. Pemadam
( Anti Dadah )
iii. Hospital
( Pertolongan Cemas dan Perubatan )
iv. Pendidikan
(Motivasi dan Kaunseling )
v. Biro Tata Negara
( Kepimpinan Jati Diri )
vi. Biro Tata Negara
( Cabaran Dan Ancaman Negara )

2. Aktiviti Kemahiran -

i. Flying Fox
ii. Backwood
iii. Berkayak

3. Aktiviti Lasak -

i. Jungle Treking
ii. Pengembaraan Malam
iii. Halangan Komando

4. Komuniti -

i. Gotong Royong
ii. Khidmat Masyarakat

5. Sukaneka -

i. Futsal ( Dipertandingkan )
ii. Lumba Kayak ( Dipertandingkan )
iii.Sukan Rakyat (Dipertandingkan )

6. Kebudayaan -

i. Tarian Tradisional (Dipertandingkan )
ii. Lakonan dan Drama
( Dipertandingkan )
iii. Persembahan Bebas
( Dipertandingkan )

7. Oreintaring -

i. Menjelajah Daerah Beaufort
ii. Mencari Harta Karun
( Dipertandingkan )

8. Lawatan -

i. Kilang Pemerosesan Susu Getah
ii. Labuan Water Supply
iii. Hospital Beaufort
( Lawatan Kebajikan )
( Lawatan bergantung pada tempat program dibuat.)

Dan banyak lagi permainan dll

Anonymous said...

salam sejahtera,
rm15 itu mcm mahal la bos,apa kata kurangkan ke rm10, kalau yg jauh kasian lah bos plus tambang, makan minum masa dalam perjalanan lagi tu bos, lagilah byk kos bos.cuba bos fikirkan...

Lan

Anonymous said...

en.khar,apa kt yuran 2 dinilai dr segi jrk dr psrta 2 tggl,cnth mgkn dr bft rm15,tp dr kk rm10 ja,dr jauh2 lg rm7 ka..mcm?sia pn kasian gak tgk yg jauh2 2,btl jgk ckp c Lan tu..lgpn sy tgk aktvt yg ada smua best2 2,misti rmi yg mo join kem ni,tmbh2 lg klu time cuti sklh aatau time hbs exam skola...
Ni dr Papar Bambarayon..

Anonymous said...

hellooo..uit na kamurang ni, pd murai baik & bdk br blajar kamurang ni kta bg idea n pdpt lu ba psl kem ni, kamu ni jgn ckp gtu dulu ni blog 1 msia tgk,klu ada apa2 kta tggu miting nti ek.kta relax lue ya..Aqu syg bh ma ini blog..kpd pgerak, jgn pla ko mrh ah,biasa krmb ni ada rmi pgikut, ahli kta pn ramai..aq peace no war

Anonymous said...

En.kahar, pengakap tidak jemput pengakap dari daerah lain ka?saya di sini ada dengar durang mau join kalau di jemput

Norman Jangkulin,
Tawau

Anonymous said...

JaNji RoCK,SiA MaU KeM Ni JadI NanTi,JanJi Rock Ma....

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Ma ka c...bab tulah sya nak sangat cadangan dan komen kamu semua. Memang pun kami dah fikir tentang yuran tu. apa2 pun saya akan bawa usul kamu kat metting nanti. tq. Pengakap dari tawau atau dari mana-mana je seluruh sabah di jemput dan dialu-alukan begitu juga persatuan lain-lain. Borang penyertaan akan saya edar selepas keputusan metting nanti k....

Anonymous said...

Aku suka apa yang Murai baik utarakan...Kita sama - sama sokong dengan program yang di atur oleh KRMN tapi pada masa yang sama kita juga mahukan jalinan kerjasama antara PENGGERAK dan juga barisan kepimpinan KRMB..
Sekarang ini saya dengar PENGGERAK dah 'mengecop' sekarelawan mata duitan, maksudnya kalau tak ada elaun sukarelawan tak mahu tolong...Jgn lah mcm tu saya kenal banyak sukarelawan Beaufort..dan yang saya tahu mereka ni bergerak atas dasar persahabatan bukannya ELAUN yang ciput itu...

to Mr Kahar...jagan ko lupa ajak aku p Kem Kepimpinan Suara Belia Merdeka tu...aku cadangkan yurannya dalam RM15 ringgit buka apa kalau dibandingkan dengan pengalaman yang peserta dapat RM15 tu terlalu murah dan kalau boleh biarlah di tempat terbuka dan sekitar pekan bukan apa dapat juga kita promosi KRMB ni selain tu kita juga dapat menjemput rang ramai untuk berniaga di kem itu nanti..bukankah itu dapat menjana ekonomi setempat..anggaplah ini sebagai tanggungjawab sosial KRMB...

Rompakan

Anonymous said...

skip,
saya nda setuju lah yuran rm15 tu, mahal bah itu..kalau rm10 mungkin bulih terima lagi skip.nya kami ni urang susa bah,mana lagi yg student sekola tu, lagi lah..

Anonymous said...

rompakan sdh2 la ya.aque ni malas mau tingu ni krmb jd popular dgn kutuk mngutuknya lg bah.aque wlupn msh br dlm rkn muda,aque tau da kisah krmb ni dr dulu smpi skng.hrp rompakan ko fhmla ya..

Anonymous said...

salam,geng cuba kamu tgk 2 jadual aktiviti tu bah yg beufort bambayaron (kahar buntak) kasi tulis tu, kamu nda tahu ka betapa siuknya prgrm tu nti, bg aku yuran tu teda hal, rm15 tu bkn mahal bah, kamu beli rokok rm10 isap2 kasi racun diri tu teda pla kamu kemahalan..yg pntg pgalamn bah itu, byk yg kta dpt tu nanti..ba aku tggu ja nti kptsn meeting krmb psl kem ni nnti, hrp bg maklum jak ba..ok..tq...Kg Cina ba ni

Anonymous said...

Askum.
kMI MAu PeNGGeRak rAkAm MUda BEaUForT DaPAt BAgI jAWAapan mA kmI.NaPa xbg ReSpON Tas SmUA iDeA KMi,KmI Nie Bg SaPoT Nda BebeLAh Bg,TgK PngGGeRAk SiLaM,SlaLu LaYan Ahli KRM SilAm Atas SmUa IdeA Yg DiBerIkaN..So FaHaM@ La Ya..

Anonymous said...

oklah kalau kamu tak boleh terima teguran dari saya..saya tidak akan membuat sebarang komen lagi..terpulang lah pada kamu...sungguh malang negara ada pewaris yang berfikiran sempit dan sentiasa berpandangan negatif...

rompakan

Anonymous said...

Hi....rompakan...bagi sia komen kamu buat tu memang patut. bagi sy tu komen ko membina...jgn la ko merajuk..sy support ko..baaaa...

bunga cinta lestari beaufort

Anonymous said...

Hi....rompakan...bagi sia komen kamu buat tu memang patut. bagi sy tu komen ko membina...jgn la ko merajuk..sy support ko..baaaa...

bunga cinta lestari beaufort

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

k...la tu..saya support kamu semua...segala cadangan dan komen kamu akan saya perhalusi dan kaji balik...dan akan saya bawa ke mesyuarat nanti yang mungkin akan diadakan dalam minggu ni.

Anonymous said...

alamak,bidanya ko rompakam, relax la..aku pn stuju gak lah sket2 dgn krmb tu tp mana2 yg x bkenan tu aku kritik gak a..ko ni br satu org yg nda tau sapa tu pn sdh mrajuk,bida ek, nama jak rock rompakan tp cpt mrajuk..jgn gtu owh...

budakbarubelajar

Anonymous said...

atuk..atuk..jgn lah kmu cerita lain-lain lg...c bambarayon tu minta kmu punya cadangan dan komen...bantu dia dong...bukan main marah2...gaduh2..betul tak....

Bunga cinta lestari bopot...

Anonymous said...

adush burinknya..
jgn ba kmu gaduh2 lg k..
abg bambayaron,apa kata sy cdgkn kem tu nti kta wat ala2 hutan lasak,mksudny wat mcm yg dlm tv di pulau 3 dulu tu,apa bah tu pgrmnya lupa pak sy ba..
bleh kan, bru mcabr nti tue..

ginger bft

Anonymous said...

Survivor bah itu ginger

Norman Jangkulin
Tawau

Kelab Rakan Muda Beaufort said...

Komen pada Jul 15, 2009 06:45:00 PM telah ditapis kerana menyentuh sensitiviti dan tidak berkaitan dengan KRMB

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

bukan tak mau buat kat hutan..tapi masalahnya kalu pagi nak buang tu macamana...tak ada tandas..air..tpt mandi..bukan semua belia tu sama tahan lasak..betuii tak...

BELL said...

Salam,
Istimewa kepada semua sahabat rakan muda bahagian beaufort..

Syukur kerana blog KRMB semakin maju dan mara ke hadapan, saya salah sorang pengasas blog ni merasa terkejut dengan kemajuan blog serta KRMB yang semakin pantas menerobos dunia rakan muda setakat ni. Saya ada membaca semua komen yang telah dipaparkan disini dan saya berterima kasih kerana stakay ni msh ada pihak yg menghargai saya walaupun sy sudah tdk lagi bertugas di jbs.

Apapun, satu yang harus diingat oleh sahabat2 smua ialah kita perlu beri sokongan dan peluang kepada barisan kepimpinan dan penggerak yang ada sekarang. Sikap suka membuat andaian dan persepsi tanpa memberi ruanh kepada pemimpin masa kini menunjuk bakat adalah tidak baik. Barisan baru ini baru beberapa bulan mengendalikan KRMB dan program Rakan Muda dan adalah tidak adil untuk kita trus menekan mereka untuk terus berganjak ke tahap cemerlang tanpa perlu melalui proses2 yang sepatutnya.

Tidak adil juga utk kita mbandingkan saya yg 3 tahun bertugas dengan cik rayana yg baru 4-5 bulan bertugas. Ingat kata orang, patah tumbuh hilang berganti, lain orang lain strategi dan pendekatan yang diamalkan. kita pasti merasai perbezaan antara pentadbiran Tun Dr Mahathir denga Tun Abdullah kan..so, mcm gtu la jugak skarang ni...

kepada yang suka memberi idea dan pandangan tu,saya amat menghargainya dan saya perhatikan idea dan pendapat semuanya logik, bernas dan boleh diperhalusi. saya amat berbangga kerana rakan muda beaufort amat aktif sekali dalam memberi idea2 baru untuk sama2 bertanggungjawab memajukan KRMB yang kita sayangi ini. Saya harap apa yang timbul sebelum ini kita perhalusi dan bersatulah kita kembali untuk bergabung tenaga membangunkan rakan muda di beaufort ini.

kepada PResiden & AMT KRMB, jagalah ahli KRMB dengan sebaiknya, prihatin dgn kehendak dan pendapat mereka kerana tanpa mereka tiada makna lah KRMB ini, kepada penggerak bft, harap segalanya berjalan lancar selepas ini. berilah ruang secukupnya kepada penggerak kita mengatur strategi dan disamping itu juga penggerak juga harus memberi ruang seluasnya kepada ahli KRMB.

sekian dan terima kasih

XPRM BFT 2006-2008

Anonymous said...

salam.aku setuju kata2 c bel,tp dlm beberapa pkra kta perlu jgk bsuara kan,lgkan aku mngkritik bkn maknanya ak benci atau x suka krmb atau pn pengerak,tp tu maknanya aku sayang bah sma durang ni..hidup krmb

budakbarubelajar

Anonymous said...

salam smua,sia ada cdgn utk kem begini ni,sia rasa ptt buat di area pantai la,apa2 pn sinang kan, mau mbuang,mandi ka,wat aktiviti pn sinang atur..hrp kem ni dpt dibuat tepi pantai, baru bess

julian

Anonymous said...

sy azmarizman,tepi pantai sy setuju

Anonymous said...

hi bunga citra lestari bopot ;)
leh kenalan...
ginger bft

Anonymous said...

sy rs ni pgrem mmg baguZ..so mmg ptt korg ikut ni pgrem..sy pn mo join..nti gtau jak bla ble register ek...lalalala....

zul

Anonymous said...

jemput student skolah lah,br best..sia mau join bah...

julian

Anonymous said...

i wanna be love this camp..i would like to be a most strenght person n became beaufort volunteer..so sweet if i get my ambition..krmb n mr kahar plez help me to became lika u right now..

tRaNsFoRMeZ XY

PLEASE....

Anonymous said...

dengar tu ckap c bel, sy stuju sgt2...kritikan membina mmg diperlukan tp kritikan meruntuhkan itu yg harus dielakkan bah..kamurang bleh jgk baca komen dr penggerak kita di dalam komen yg tajuk mesyuarat tu, dia da ckp something jgk utk kita tu..bah..

Lan

Anonymous said...

kami hrp ada kptsn yg baik tcapai dlm meeting krmb nti trutamany psl kem kpimpinan tu nti..

belia bt 60

Anonymous said...

sia kenal tu saifudin II tu, budak smk..hehehe..bucur rahsia ko...

julian

Anonymous said...

peringatan kedua,
kengkawan, kita bg skong dan pndpt utk pgrem kem kpimpinn ni, jgn kta ktuk2 pla k..nti mcm2 pla blog kta ni kena entam blik..ingt tau..

REEN

Anonymous said...

joey koboi,
kalu kem ni ala-ala pengakap pun nti teda salahnya, prgrm pgakap kan best bah tu..sia nda kisah ala pgakap atau ala lain,yg pntg byk aktiviti dan pengalaman

julian

Anonymous said...

Lan men bola kita ptg ni tmpt besa..jam5
ginger bft

Anonymous said...

ok ba tu,tp kasut aku kuyak..tp antam ja lah,tggu ja aku dtg

Lan

Anonymous said...

ya belia bt 60, kita mmg mhrpkan ada kptsn yg baik dlm meeting krmb esok ni, hrpnya ada lah pengumuman nti yg best..sy hrp prgm ni bt di pdg bft tu ja, apa2 sng kan..

zul

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

hi..tRaNsFoRMeZ XY

Klu nak jdi sukarelawan kmu kena ikut selalu program belia dan selalu p pjt belia..kita org support klu kmu betul2 mau jd cam kami.....

cadngan buat kem kat pantai memang best..apa2 pun kena suara metting nanti...k..

pelajar sekolah kita rang mesti jemput punya..wajib...don't be kautir k..

Anonymous said...

murai baik,budak baru belajar, rompakan, ginger, julian, zul, reen, azmarizman,belia bt 60, tRaNsFoRMeZ XY, ita ILP, joey koboi, bunga citra lestari bopot dan semuanya, kmu dtg p meeting esok ya...

s/u krmb

Anonymous said...

apa kabaarrr cikgu muuurniii...cikgu muuuurni uda magkaaannn...apapun kita tingukkkk besok...siapa yang kenaaaaa....

balan-balan

Anonymous said...

aku mahu en.kahar datang p meeting krmb ptg ni,special pmintaan ni..

budakbarubelajar

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Insyallah...klu tak da apa2 halangan sy pasti datang support kamurang...cause program ni amat penting bagi saya dan kita semua...saya nak KRMB mengurak langkah terus mara...banyak lagi program yg akan saya dan rakan-rakan saya seperti suardi, alqap rancang untuk semua...k

Anonymous said...

harap smua ajk kana lantik la ptg ni..kan..kan..kannn

BELL said...

sahabat2 sekalia, meeting krmb sedang berjalan dan salah satunya membincangkan kedudukan kem kepimpinan ini, so kamurang sedia ja apa saja keputusan ok, teruskan memberi idea terbaik kamu untuk kem dan krmb..krmb bagus bah...

Anonymous said...

ok bah itu..sama2 kita tggu jakk

Anonymous said...

jangan dibatalkan sudahlah, itu baru lah saya tidak suka itu..apapun saya tatap sukung kem ini..yahuu...

Julian

Anonymous said...

alluu...aku tdk dpt dtg ke mesyuarat krmb sebab aku ada masalah tadi, apapun trima ksh pd krmb krna mjmpt aku, aku akan dtg p meeting akan dtg nti, thanks ya..apapn aku akn ttp mberi kritikn mana yg ptt pd krmb, krna kritikn amat pntg dlm mhasilkn ssuatu yg baik, btul kan..bah..

budakbarubelajar

Anonymous said...

ko tdk dtg budakbarubelajar, alamak sia igt ko p tadi, aduh ko mmg bgus d lantik jd ajk krmb, tp ko tdk dtg plak...tida apa la

julian

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Keputusan mesyuarat tentang KEM KEPIMPINAN SUARA BELIA MERDEKA 2009 PERINGKAT PEDALAMAN BAWAH.....CENG...CENG...CENGGGGG....

1. keputusan tempat buat masa ni di buat di Padang Pekan Beaufort. Plan Kedua Di Pusat Latihan Binsuluk...dekat pantai tu...

2. Yuran ditetapkan RM10.00 tak mahal tak murah..ok bah kannnn...

3. Tambang Pergi / Balik dari rumah ke tempat kursus di tanggung oleh peserta atau persatuan atau kumpulan masing2.

4. Khemah, makan/minum ditanggung oleh peserta atau persatuan atau kumpulan masing2.

5. Penyertaan terbuka kepada semua pelajar sekolah menengah, belia dan beliawanis yang mempunyai persatuan dan yg tidak mempunyai persatuan ( INdividu )di seluruh negeri sabah termasuk w.p Labuan.

6. Tarikh diadakan pada 14hb Ogos 2009 hingga 18hb Ogos 2009. Itu pun kalau x ada masalah tapi buat masa ni tetap. Klu ada masalah tunda bulan september 2009.

7. Borang akan diedarkan di seluruh Pejabat Belia Dan Sukan ( P ) negeri seluruh sabah dan W.P Labuan dan akan dimaklumkan nanti.

sekiranya ada bantahan atau cadangan kemukakan je di blog ni. nanti kita akan buat penilaian...TQ...

Anonymous said...

haluu..syukurlah ada sdh ketetapan psl kem ni, bgus jgk yuran rm10 tu nda mahal la, kta org bleh d trima smua pihak..apapn jom kita ramai2 join ni kem nti ok

Anonymous said...

mcmana plantikan ajk, sdh ada isi ka?

Lan

Anonymous said...

br lapang dada sket ada pkmbgn psl kem tu,hrp2 ni prgm dpt bjln la..sia sukung 100%

Anonymous said...

alooo..
bro kahar, khemah sama makan minum peserta tanggung? apa mksudnya tu? kmi tggng spnjg kem tu ka? ala..tu susah tu bro..

ingin tahu

Anonymous said...

alamak, klu teda kemah mcm la tu mau bekem..

Anonymous said...

napa program jabatan belia sentiasa tidak ada promosi di mana-mana, contohnya menampal poster di pekan, kedai2 kopi atau d tempat2 strategik mcm poster org buat konset tu, kalu begitu barulah orang tahu dan ramai yang mahu join, kalau mengharapkan sukarelawan ja memang susah dan balik2 orang yang sama saja join, betul tak........

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Seperti yang diputusakan...khemah, makan dan minum peserta akan ditanggung oleh peserta sendiri atau persatuan sendiri atau individu sendiri. Kerana program ni adalah anjuran kelab dan persatuan pengakap..maknanya tidak ada peruntukan khas yang diberikan termasuk khemah, makan dan minum. Apapun masalah tentang khemah ni kita ikhtiar bersama macamana mau menanganinya....k. tq.

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Untuk makluman..

saya minta kepada semua belia atau persatuan yang ingin menyertai kem ini bolehlah membuat penyertaan secara ringkas dan lengkapkan perkara dibawah :-

1. Nama Persatuan, Kelab, Kumpulan atau Individu.

2. Jumlah peserta yang menyertai

3. Peserta lelaki seramai.....orang

4. Pserta Perempuan seramai......orang

5. Nama Pengerusi.............,.

6. Alamat Perhubungan dan No Telefon / Hp.............

Lengkapkan perkara di atas untuk rekod dan rujuk sementara menunggu borang diedarkan.

Maklumat buat secara jujur dan jangan buat maklumat palsu k. Tq

Anonymous said...

bro kahar, kmi yg single2 ni macamana ni mau cari khemah? teda pula kami tahu mana mau cari tau..alala..pingsan ba bagini..

Kucing Siam

Anonymous said...

korang pinjam ja bah khemah org kwin tu, besar jgk bh itu..nda pn kmu p pinjam payung pasar tani, best jgk tu bulih tumpang2..ekekeke

Lan

Anonymous said...

uhhh..makan minum sendiri tu berat tu, nda kan p bwa byk2 makanan p kem itu nti..apapn mgkin bdk2 skula tu ingt pganjur bg khemah n makan, tu yg teruja tu kunun durang tu..apapn klu pakat2 ok bh tu..bgus kamu join under skola, ada gak bleh pinjam khemah skola..mcam, ok bah kan idea ni

Anonymous said...

jadi rm10 tu bikin buat apa?

Lan

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

RM10 tu untuk bayar sewa tempat, penceramah,sewa bas utuk lawatan, tag nama dll. Boleh juga kalau nak pihak penganjur tanggung semua kecuali tambang dengan syarat yuran dalam RM60 ke atas. Tu boleh kita sewa khemah, makan / minum tanggung.

Kita tak da pruntukan khas dari mana2 pihak.Kita cari sendiri...

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Kalau peserta 500 orang kalau kita tanggung makan...cth 1 orang RM8 x 2 kali sehari x 5 hari x 500 org = RM40,000.00 geng...matai penganjur....yuran RM60 pun tak cukup...kannn..kann..kannn..kannn

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

apa2 pun kita rang akan berusaha untuk dapatkan khemah untuk mereka yang tak ada khemah..tapi tak janji tau...yang penting usaha....kan....kan..kan...

Anonymous said...

haiii...kamurang balum modup lagiii..sampai pagi juga kamu rang ni...

bunga cinta lestari bopot..

Anonymous said...

huh..bgtu pula..bro kahar klu sia cdgkanla pa kata wat khemah dr sumber hutan ja tu kan lg jimat, mcm sia buat masa kem PLKN tu..lg praktikal, sapa mau selesa senang lenang tu p la bawa tilam bah..
kannn..kann.kaann..hehehe

Petronella

Anonymous said...

yupp...
logik...
sy stuju...
pakai khemah dr kayu2 ja...
pganjur pn x perlu risau...
tp...
makan minum tu...
tpaksa bwa duit byk lg p kem..
hrp kem ni ada tampat simpan duit salamat..
ok bh tu kan...
lum tidur sok cuti bah apa takut..

Jerawat Batu
Putatan

Anonymous said...

bunga, apa brg tdo awal, mlm masih muda bah..tp di luar rumah ni ada anjing nangis pula..cilaka btul, putung stim eh...alalal..makin kuat pula..tulung2 kasi halau itu anjing bunga...

Lan

Anonymous said...

wah bro kahar pun alum tdo plang jua...

Anonymous said...

wah bro kahar pun alum tdo plang jua...

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

BELUM tdo g...layan kamurang...

kalu kita pakai bahan hutan takut kamu kehujanan nanti deeemmmaaammm...susah lapulak..kalu buat pakai kayu dan khemah biasa..ala-ala s kaut pulak...kan..

Anonymous said...

sy ada 1 cdgn lg...
klu wat d pdg bft mmg susa..
sbb teda pokok2 besar utk ikat tali khemah...
sy cdg kem ni wat tepi pantai..
byk kelebihan d pantai...
tp yg bikin panas adala nti dating tu..
itu yg munyit tu slalu buat hal...
susah mau kawal...
emm..tp bgus tepi pantai la...
cdgn jak bah ni...
tkejut tgk byk komen dlm isu kem ni..
nda pnah sy tgk komen byk gla bagini...
bah...

Jerawat Batu
Putatan

Anonymous said...

ala jerawat batu...ko kasi makn bah tu anjing kau..pura2 konon anjing urang..tau2 anjig kesayangan dia...eeehhhh.

bunga cinta lestari bpot

Anonymous said...

bro, kta buat lah khemah dr kayu jgak, tp bro pertandingkan khemah plg smart, bru peserta blumba2 mau bikin khema yg mcm ruma...

Lan

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Betul tu jerewat batu..takda nama len ka???? ta pa la...ok la tu..
Saya pun susah hati kalu buat di pantai...byk mungit baditing...takut aku taiekut pulak...kwakkk...

Anonymous said...

aiii...
bunga ko salah urang ba..
bukan sy pnya anjing tu..
itu c Lan tu punya anjing..
bunga..
misti ko ngantuk kan...
smpi slah urang..
ngeehhh...errrmmm
aummm....
heke..

jerawat batu
putatan

Anonymous said...

ahh..lari suda itu anjing, baru aman damai..uik cerita anjing pula suda kamu ini..

Lan

Anonymous said...

uiikk...
bahaya ko ini klu teikut2 baditing..
eheeh...
sy mimang tdk suka bh baditing..
eik best pla p blog ni...
byk respon sy suka..
pagi2 gni pn ramai chat..
neeehh...

jerawat batu
putatan

Anonymous said...

uina dok,cerita apa kamu ni..
hi bunga, hi bro kahar, hi jerawat batu

Petronella

Anonymous said...

ala pura2 lagi c lan....sori jerewat batu..salah uiyang...k..c lan pura2 tu..tau2 tu anjing sudah tidur sama di di kerusi panjang..eeeeee

bunga cinta lestari bopot.

Anonymous said...

Uina c petronella tidak tegur aku pun..tidak apa ko...uit kamu ni bechat pula, kamu bg idea bh pasal kem ni, kamu ni mentang2 teda org pagi2 gni ni...

Anonymous said...

Uina c petronella tidak tegur aku pun..tidak apa ko...uit kamu ni bechat pula, kamu bg idea bh pasal kem ni, kamu ni mentang2 teda org pagi2 gni ni...uina kalu rm 60 satu urang itu baru lah,tp kalu smua sanggup apa salahnya kan..kalu sy ok ja bah tu rm100 pun sy ok ja tu...

Lan

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

entah la kamurang ni..saya minta cadangan....kamu cerita anjing c lan..
LAN..!!! tidur sudah anjing kauuuuu....

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

tapi...saya cuba buat yang terbaik untuk kem ni..apa2 pun saya akan usahakan apa yang patut...perkembangan akan saya ceritakan dalam blog ni..lawat2 la selalu...k

Anonymous said...

eheh..jgn marah bah Lan..ehehe

Petronella

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

astaga..petronella tadi tu nama minyak baru...tau2 nama urang...ko dari mana bah niii..tokui..macam mau mengurat la pulak...jan mare pet...

Anonymous said...

heheaeahh...
ko ni bunga..
ko bunga tidur la bah..
ko tu uda kwin, nti laki chow p clubbin...
ehehehah..
emmm anjing c Lan td tu karaoke ba tu...
tu dia nangis2 ja...
ko ni Lan betul2 urang kaya...
rm100 pun ko byr ka...
bgus ko blanja sy kenny rogger..
eheahah...
encik kahar pg la tdo...
uhhh jam 3 uda rupanya...

Jerawat Batu
Putatan

Anonymous said...

uits jgn mangurat sia bah, tu urat c jerawat batu tu..dia bilang ja jerawat, dia manada jerawat tu..
nakal eh incek kahar nie..yala bh, nti sia tukar nama p diesella

Petronella

Anonymous said...

bukan anjing aku bah tu bro kahar, itu anjing c bunga bah tu..keeeeeee....

Lan

Anonymous said...

ko ni jerawat, aku bukan kaya bah tp semangat bah ni, kalu suda minat tu apapun teda hal punya bah itu..kem ni bagus ko ikut juga..

Lan

Anonymous said...

sia urang sini jg bah incek kahar..sia rasa pun mcm kanal juga sama incek kahar ni..

Petronella

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

atukoi..jgn la bah kamu bahincik2 sama saya..ujung2 kita main engki2ni...kan desella..ala salah lagi perolella..ehh salah lagi..petronella..jgn mara...

Anonymous said...

hekhek..yala tu..uit mana sdh yg len ni, tido sdh kali...

petronella

Anonymous said...

sy p tinguk tu blog sukarelawan bft td...
hahaha..ada lucu bah tu gambar ada sana...
uhhh..gila aku ktawa sorng..
bgus kamu smua p tgk sana blog bah....
lucu bah...
ehehekakae...
budu eh....

jerawat batu
putatan

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

ba..c lan ka c tidur anjing dia..c jerewat batu picit jerewat dia..sibuk la dorang tu...uuuiii mana kamu...

Anonymous said...

lambat lah ko jerawat, kami smua sudah picit jerawat ko baru mau picit..hehehe...kami nampak udah itu, tp nda tau la c desella tu..ehhh..petronella bah..teikut2 uda aku ma bro kahar sana...
astaga,itu anjing nangis2 balik bah..uhh buduh eh anjing sapa bah ini mau ja aku timbak...

Lan..

Anonymous said...

lambat ko jerewat batu..sudah sia masuk..ko bagi komen la..kasihan tu orang kan..

bunga cinta lestari bopot

Anonymous said...

sia pn sudah tingu bah itu..cumil kan dua urang tu..hehehe..

petronella

Anonymous said...

hahahah.....
nti sy p bg komen...
td tidak smpat mau bg komen...
perut sy mcm kana keletek bah tinguk tu gambar...
tu komen lag smua mcm apa ja...
hehehhahaha.....
uik hilang ngantuk sy tinguk tu urang...
di mana bah itu durang dpt gmbr tu...
eheheh....

jerawat batu
putatan

Anonymous said...

ko ini ba Lan, ckp psl anjiiiiingggggg saja..bru mau tukar tupik sdh ko kasi balik anjing tu..ko p tinguk ba tu anjing mana tahu dia kana itu penyakit H1N1 itu..eheheh'

petronella

Anonymous said...

sia tau bah tu siapa..tapi sia tak mo kasih tau kamu...kamu belum mau tidur ka..kamu masuk la dalam tu komputer...bah jumpa di sana dalam komputer...eeeeee

bunga cinta lestari bopot

Anonymous said...

tu la c lan ni...bagus ko rabus tu anjing bikin sup..ada juga pusas...kakaka jangan mara tau..

bunga cinta lestari bopot

Anonymous said...

mau tdo bah dah ni..mau subuh sudah..astaga..mati lah bisuk mama sy bising ni...

Lan

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

ala kamu jangan komen semarang diblog sukareONE tu..mara tu saudara orang asli tu..kamu tahu ka saudara c bell batu...admin blog ni..

Anonymous said...

hahahah.........
bahhh sy mau tdo dulu...
ngantuk eh...
tda apa nti sy p cni lg...
bgus rupanya org2 bft ni...
suka bikin sy ktawa sj bah...
bah gud nite smula...
petrol ko tdo lah...
nti ko kana urat pla lg tue....
ehehhe...
babaii..........

jerawat batu
putatan

Anonymous said...

lan bagus kau tidur..nanti besok kau lambat bangun kana suruh tu anjing jilat gigi sama mata kau..eeee


bunga cinta lestari bopot

Anonymous said...

uh..sapa pla c bel itu, ow nama dia byk kana sbut bah dlm komen tu..ah incek kahar ni pandai2 ja bah, nda baik tau..dosa tauuuu..sia pn ngantuk uda, mau tod dulu bah ya...slamat mlm inchek kahar..ehh..

petronella

Anonymous said...

uina bunga ko ni bikin takajut ja bah..uina nda mau la aku, kalu tu anjing jilat aku putung dia punya daging p hantar rumah ko..wakaka..

Lan...

Anonymous said...

oina c lan..jangan bagitu bah...biarla dia jilat kau...pura2 lagi kau ni..ala2 mata aku pun macam mau bangkak sudah ni mengantuk..aku tidur dulu la..kau layan la dulu lan..dorang tu...bye2..

bunga cinta lestari...

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

kalu begi2 saya pun mau tidur suda ni...esok kita sambung...lagiiii..k..babaiiiieeee..

Anonymous said...

Slamat Pagi smua..
Smlm aku ada mimpin, mimpi best jgak lah & dr mimipi tu aku dpt satu idea mengenai kem ni nanti, sy rasa bgus kem ni buat di skolah, mksud aku aktiviti pkhemahan d skolah tp aktvti semua di luar skolah, kan ni akan selesaikan masalah tmpt mandi, buang itu ini, satu lg senang mau kawal pserta yg ramai tu..mcmana? ok ka bro?

budakbarubelajar

Anonymous said...

hiii....
slamat smua..
sy dtg lagii..
emm kmu buat lah kem ni di putatan..
kan cni ada jbs negeri bah...
buli jg sy join..
hehe.....

jerawat batu
putatan

Anonymous said...

kalu d skolah sia stuju sgt2...

Anonymous said...

skolah nda best bah..lgsng teda suasana kem bah itu..d pantai lg bagus..

Anonymous said...

apa barang buat di sekolah, nda mencabar eh..buat di padang pun nda mencabar, tp buat di pantai ataupun kawasan hutan ok, pasal membuang tu pandai2 lah cari..keh2...tp mcm nda senunuh jgk kan mcm gtu...

Anonymous said...

mana bro kahar ek, teda pula dia hari ni, dia marah kali, itu lah kamu semua p cakap yang lain2 pula di sini, dia mahu kamu cerita pasal kem, bukan lain2...

petronella

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Salam semua...maafla lambta posting komen kamu rang...sekarang ni sibuk cikit...jam 7mlm da sibuk mengajar menari kat papar..balik jam 12mlm..so c buk c kit la..k. Kepada semua yang ingin mengikuti program kem ni sila la tulis nama di blog ni dan nbor fon sekali. atau g tau je berapa orang yang nak p. supaya senang kita rang mau baget untuk sewa dll urusan..k. tq.

Anonymous said...

aik teda orang bg idea sudah?ehe

petronella

Anonymous said...

En Kahar,
saya ni pemerhati bebas dan saya adalah pemimpin pengakap d negeri d selatan semananjung. saya sebenarnya tertarik dengan kem ini dan lebih menarik apabila saya mengetahu encik kahar salah seorang pemimpin pengakap d sana. saya mencadangkan encik kahar (EK) mengadakan mesyuarat bersama pemimpin pengakap dan KRMB untuk mencari jalan terbaik pelaksanaan kem ni, aspek kewangan (peruntukan), perjalanan aktiviti dan aspek2 berkaitan perlu dibincangb secara terperinci kerana kem ini membabitkan sasaran 500 peserta dan mendapat sambutan hangat nampaknya. Saya cukup berbangga jika kem ini akan menjadi kenyataan. Saya tahu aspek peruntukan pasti menjadi masalah besar dalam kem seperti ni, masalah permohonan peruntukan, penajaan, promosi dan penglibatan pihak swasta dalam memberi dana sebenarnya amat sukar jika tidak bertindak dari awal. apapun saya harap EK dan kumpulannya dapat melakukan tugas sebaik mungkin sebelum, semasa dan selepas kem ni kelak. semoga berjaya.

Veiw
Southern of Malaysia

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Terima kasih kepada Pemimpin dari seberang..

Ia buat masa saya sedang dalam mengatur peruntukkan, perjalanan program dan sebagainya. Tapi saya masih menunggu keputusan daripada pihak tertentu untuk mengumpul dana bagi kos perbelanjaan kem ni. Tentang rancangan aktiviti kira rang dahpun rangcang segalanya dan menunggu ianya dilaksankan. saya akan panggil mesyuarat selepas je jawapan dari pihak tertentu diberikan dalam masa terdekat ni. Masalah tempat dll semua ok..Apa2 pun segala perancangan sudah diatur dan tinggal dibawa mesyuarat je..mungkin minggu depan. Dan kepada yang berminat untuk mendengar dan memerhatiukan mesyuarat itu berjalan boleh turut hadir.

Anonymous said...

Sia rsa dgn kmen 184 ni, byk dh idea dicurahkn,hrp beaufot bambayaron dpt mnilai smua idea & cdgn yg byk ini,thanks ya..

G-Mart Officer

Anonymous said...

mana da kmurang yg len2, nda kn jemu dh bgi idea, jg kmu bgtu, idea msh dperlukan bah...

yeyey

Anonymous said...

bambayaron,
x cuba bt d kem PLKN d sipitang tue ka? sewa tampat jak tue, smua kmudahan ada d sana, mau kwl pn sng tue..

bambayaron d cptang

Anonymous said...

kpd en.kahar,
sy cdgkn agar ajk kem ni bjumpa YB2 yg ada d bft, samada parlimen atau DUN, bekas YB dan sy yakin pasti mereka mberi sumbangn.

sy cdgkn jgk en.kahar memohon tajaan dr milo, nestle, proton, naza, petronas dll yg d rskan perlu

sy jg cdgkn mohon tajaan dr kontraktor, pgawai daerah, pmimpim2 masyarakat & org yng difikirlah lyk...

1 lg, mgkin bleh ambik pdekatan kutipan rm1 seorang pduduk bft, mudh saja kn mnemui smua pddk bft dn mta rm1 sj. klu pddk bft ada 90ribu org, dpt rm40 ribu pn jd lah

smoga cdgn sy ini mbantu en. kahar,
terima kasih

Norman Jangkulin
Tawau

Anonymous said...

emm..sia rasa pdekatan kutipan RM1=1 orng pduduk bft sia menarik, knapa sia tiada idea mcm itu ya..kan sng, lancarkn tabung kem n btlah kutipn rm1 sorg jak, uhh dpt 10ribu urg dpt dh RM10ribu kan..
sia setuju sgt2....

petronella

Anonymous said...

YUP, CDGN YG BGUS..TERUSKAN MEMBERI IDEA...YESZA, JANJI ROCK, SIA MAU INI PROGRAMMM...

Anonymous said...

KEPADA AJK KEM,
SAYA RASA CADANGAN NORMAN JANGKULIN DARI TAWAU ITU PATUT DI TELITI SECARA MENDALAM. SAYA PUN MERASAKAN DENGAN MELANCARKAN TABUNG KEM KEPIMPINAN INI PROSES MENCARI DANA KEM MENJADI LEBIH MUDAH. SAYA HARAP CADANGAN INI MENDAPAT PERHATIAN SEWAJARNYA.

JOEY KOBOI

Anonymous said...

eloo..aku pun merasakan cadangan norman itu sangat bagus, kita bukan minta derma tapi mohon sumbangan orang ramai, sapa mau bagi, bagilah tp bila tidak mau, tidak apalah kan..bagus lg kamu bg sumbangan rm1 dr p beli sigup ka, beli dadah ka, beli benda nda ptt tu, tiada guna tue..kalu bg rm1 pd tabung kem ni, dpt pahala kmu smpi akhirat..aku stuju norman, otak ko memang bergeliga, otak peni......eh bukan, tu madu 3 punya dialog..hehehe..

budakbarubelajar

BEAUFORT BAMBARAYON (Kahar Buntak ) said...

Tq...atas cadangan kamu tu...

1. Untuk kutipan RM1 kepada penduduk bft memang bagus...tapi ia perlu mendapat kelulusan daripada pihak polis, Majlis Daerah, pegawai Daerah dan beberapa egensi kerjaan yg len.

2. Sebenarnya saya telah memohon peruntukan daripada kementerian Kewangan Di KL..dan menunggu keputusan je. Dah Follow Up.

3. Saya juga telah berbincang dengan sebuah syarikat yang mahu jadi penaja..sekarang menunggu jawapan...

4. Cadangan minta derma tu cantik..dan saya rasa nak buka tabung punggutan derma ikhlas semasa pameran gerai ni esok..mcm kamu setuju ka???

5. Semua perancangan aktiviti dan program sudah dibuat dan menunggu bantuan kamu saja untuk dilaksanakan.

6. Surat-menyurat dan borang2 penyerta sudah disediakan dan menunggu dilayangkan je...

7. Kalau buat di PLKN c.p.tang memang cantik tapi terlalu jauh ke dalam untk kita. Masalah Pengangkutan lagi..kan..

Saya cuba yg terbaik utk kem ni...k..

Anonymous said...

hye slmt mlm sume,br mlm dpt bukak blog ni..sy igt dh xda org dh bg idea lg,thanks norman engko mmg versetile, wlupun dr twu tp ttp bg idea bernas tuk org bft..sy stuju sgt2 bh tu kutipn derma tuw, tp en.kahar,scra pribdi sy rsa x prlu mnta kbnrn polis dll tu tuk derma tu, yg pntg tjuan kta bek, bkn utk apa2 jgk kn,yg pntg jbs, krmb & pgakap sdh spakat kn..

ok..ngatuok owh..sok sy tingu lg ni blog...

The Dumbledore

Anonymous said...

Lpa plak,ttinggal, tu en.kahar lou ble jgn bgntg pd 1 compeny jak tuk dptkn tajaan,pa kta cri lki cmpany len,yg di fkrkn perlu, byk gak syrkt di bft mahupn di kk tuk taja ni kem..hrp2 bjya k..

The Dumbledore

Anonymous said...

hii..
sy p tgk 2 komen2 sana..
wah panas pulak kn...
tp teda apa...
bgus sbenarnya tue...
sy tgk ada 5 org online mlm2 buta ni....
kmu nda tdo lg ka...
marila kta chat...
mana tu c Lan..Petronella..
Inchek Kahar tue mana ek...
nda kn tdo udah..
heehek...

jerawat batu
Putatan

Anonymous said...

sia hrp inchek kahar dpt dana byk nti tuk 2 pgrm, klu dpt dr yb lagi cun kn..apapn sia yakin kem ni akan dpt d jlnkn dgn baik nti..sia sukung ini kem

petronella

Anonymous said...

sa pn ada cdgn,pa kta ajk kem ni mjual sesuatu, cthny keychain, mkn mnm,nti untung bleh d mskkan dlm tabung kem..sa slalu wat dulu di tenom..bgus pgrm ni

Antanom

Anonymous said...

hii,
saya Leya dr subang jaya sgor..em izinkn saya memberi pendapat dan cadangan mengenai kem ni.saya stuju cadangan kutipan derma/tabung kem ni, care itu lebih bkesan cumenye promosi kene kaw2 lah,yelah takkan orang nk bagi duit lepas tue tak tahu untuk ape kan, satu lagi bile dah dapat dana tue u all umumkan jumlah kutipan, biar smue orng tahu dan umumkn juga laporan kewangan sbb dah gune duit masyarakatkan, so masyarakt pn kena tahu ke mane duit mereke pergi..

Saya juge menasihatkan agar penganjur mengadakan kawtim dgn mane2 agensi atau syarikat korporat yg bpengarauh, pilihlah 10 syarikat, 1 bagi rm1,000 pn dh ok dh dpt rm10,000..tp kene ingat, dorang takkan bagi sponsor kite kalu kite tak buat ape2 tau tak janji ape2 dgn dorang, kite kene ckp kite agak promosi produk mereke atau benarkan mereke membuke booth smase program atau menyediakan 1 slot untuk mereke promo syrikat mereke. tpakse wat mcm tu sbb klu dorng takde peluang nak promosi company,watpe bg duit kan..

k, skian je pdpt saye..TQ

Anonymous said...

sy tiada komen atau cdgn apa2,cuma sy mau jadi orang ke 200 bagi komen..hehehe..wah banyaknya..

Lan

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 233   Newer› Newest»