Thursday, February 26, 2009

KEHANGATAN PEMILIHAN KEPIMPINAN KRMB
Dari Kiri : Calon Presiden KRMB Baru, Muhd Junidin Jamlan, Calon Timbalan Presiden, Noralizawati Matsam & Fazli Awang yang dijangka akan mencabar jawatan tertinggi KRMB

01. Kerancakan proses penawaran diri untuk mengisi barisan kepimpinan baru kelab semakin hangat. Setakat ulasan ini ditulis, jawatan Presiden hingga Naib Presiden Kelab Rakan Muda Beaufort (KRMB) menyaksikan hanya 1 calon yang menawarkan diri, ini bermakna jika kekal, mereka akan menang tanpa bertanding. Berbanding Ahli Majlis Tertinggi (AMT) yang akan menyaksikan pertandingan untuk memilih 15 orang daripada 20 calon yang menawarkan diri setakat ini. Maklumat terbaru menyatakan tarikh Mesyuarat Agung Tahunan Kelab Rakan Muda Beaufort yang kedua akan diadakan dalam minggu kedua bulan Mac. Jika benar, nampaknya masih banyak ruang untuk semua ahli bermuhasabah untuk menawarkan diri bagi bertanding mana-mana jawatan yang ditawarkan. Kedudukan ini juga pasti meresahkan calon Presiden, Timbalan Presiden dan Naib Presiden kerana harapan untuk menang tanpa bertanding masih belum terjamin.

03. Terdapat khabar angin bertiup kencang menyatakan ada calon daripada Kuala Penyu/Menumbok akan menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden atau Naib Presiden. Kesahihannya masih belum dapat dipastikan memandangkan sebelum ini Ismail Mohd Jidin yang disebut-sebut akan menentang Razali Bidih, sekadar bertanding AMT. Hanya Fazli Awang sahaja yang masih membisu dan belum menyatakan apa-apa setakat ini. Mungkin Fazli akan melakukan kejutan, siapa tahu?

04. Mengikut kaji selidik secara rambang yang dijalankan, calon Presiden Muhd Junidin Jamlan dijangka tidak akan dicabar memandangkan beliau adalah anak didik Presiden KRMB, Rynnille Peter. Mencabar Muhd Junidin dilihat adalah satu langkah yang hanya mengundang kegagalan. Bagaimanapun untuk jawatan lain, semuanya masih berpotensi untuk berlaku pertandingan kerana saingan adalah terbuka dan seimbang.

05. Selain itu, ramai muka baru yang mencuba nasib pada pemilihan kali ini. Hal ini adalah positif kerana sememangnya pemilihan ini adalah terbuka kepada ahli-ahli KRMB. Dijangka lebih ramai muka baru akan menawarkan diri menjelang tarikh pemilihan nanti. Diharap muka baru yang diberi peluang kelak dapat menjana dan membantu kepimpinan KRMB yang sememangnya mengharapkan sumbangan muka baru ini dalam pembangunan Rakan Muda dan KRMB.

5 comments:

Anonymous said...

aku bangga betul dgn krmb, tlalu ramai pmimpin bpotensi, smua ada ruang & pluang jd pemimpin.. ini barulah bagus..takda diktator..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

jom kt p agm rmi2...pecah tradisi krm yang ada d msia...urang buput ok bha...lalalala...


Imoogi...(^_^)

Anonymous said...

sia cadangkan c chal jadi timbalan presiden...baru mantap KRMB org wawasan..huahua

Waawasan Team

Anonymous said...

ala, ramai kunun p calon, tp tida ada pla dtg masa agm, apa kes..sy kcewa la ptt krmb ambik tndakn pkara ni..apapn krmb ttp tbaik d hati kmi..wlupn sy msh trasa ktiadaan gandingan renel & bel, hrp ajk br ni dpt wat tbaik tk kmi